<

ROLADA CYTRYNOWA

  • Porcje: 15
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 380 kcal
Drukuj

Przepis na ten krem dostałam od mojej byłej sąsiadki Marzenki, jako krem do tortu. Z tego przepisu wychodzi porcja do posmarowania dużego tortu, lub dwóch rolad. Na jedną roladę możecie zrobić pół porcji.

Składniki

Wykonanie

  1. WYKONANIE CIASTA
  2. Białka ubić z cukrem (żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia w odzielnym naczyniu).
  3. Do ubitych białek dodać żółtka i obie mąki przesiane przez sito.
  4. Delikatnie wymieszać , wylać na blaszkę do rolady, wyłożonej pergaminem.
  5. Piec ok. 15 minut w 180stopni C.
  6. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i wystudzić.
  7. Przed posmarowaniem kremem, ciasto nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ok.szklanki).
  8. WYKONANIE KREMU
  9. Masło, margarynę, cukier i żółtka zmiksować.
  10. Bardzo powoli dodawać gotujące mleko, na koniec sok z cytryny.
  11. Rozwinąć ciasto, nasączyć, posmarować masą, na brzegu ułożyć galaretkę i ponownie zwinąć.
  12. Wierzch udekorować według uznania (krem, cukier puder, polewa).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap