Przepis na ten krem dostałam od mojej byłej sąsiadki Marzenki, jako krem do tortu. Z tego przepisu wychodzi porcja do posmarowania dużego tortu, lub dwóch rolad. Na jedną roladę możecie zrobić pół porcji.
Składniki
Wykonanie
WYKONANIE CIASTA
Białka ubić z cukrem (żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia w odzielnym naczyniu).
Do ubitych białek dodać żółtka i obie mąki przesiane przez sito.
Delikatnie wymieszać , wylać na blaszkę do rolady, wyłożonej pergaminem.
Piec ok. 15 minut w 180stopni C.
Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i wystudzić.
Przed posmarowaniem kremem, ciasto nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ok.szklanki).
WYKONANIE KREMU
Masło, margarynę, cukier i żółtka zmiksować.
Bardzo powoli dodawać gotujące mleko, na koniec sok z cytryny.
Rozwinąć ciasto, nasączyć, posmarować masą, na brzegu ułożyć galaretkę i ponownie zwinąć.
Wierzch udekorować według uznania (krem, cukier puder, polewa).
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.