Babeczki piaskowe o smaku pomarańczowym, masło lub margaryna, mąka pszenna i ziemniaczana, jajka, skórka otarta z pomarańczy, sok pomarańczowy.
Kruche rogaliki bez jajek: mąka, margaryna, drożdże, kwaśna śmietana, cukier.
Sernik z jogurtów greckich, na spodzie z pokruszonych herbatników, na wierzchu ananasy z puszki.
Herbatniki przełożone masą: ser biały, masło, cukier puder i polane polewą.
Biszkopt: jajka. mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, kisiel w proszku - oblany czekoladą i obsypany kokosem.
Sernik z serków homogenizowanych, wymieszanych z galaretką i z dodatkiem owoców.
Biszkopt: jajka, mąka pszenna, ziemniaczana, cukier, olej, proszek do pieczenia - przełożony galaretką z kawałkami jabłek.
Kruche pierożki: mąka, masło roślinne, serek waniliowy, cukier waniliowy - nadziewane jabłkami i posypane cukrem pudrem.
Ciastka: mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, kwaśna śmietana, proszek do pieczenia - wyciskane foremkami
Kompot z suszonych: jabłek, gruszek,śliwek - z dodatkiem pomarańczy, miodu, goździków i cynamonu.
Krokiety z ciasta naleśnikowego, nadziane farszem z kapusty, cebuli i pieczarek.
Pyszna marmolada tylko z dwóch składników: jabłka i cukier, bez dodatków żelujących.
Sernik na kruchym cieście: mąka, cukier, masło, jajko, proszek do pieczenia, z malinami. Na wierzchu wiórki kokosowe i kruszonka.
Wafle przełożone masą: woda, masło lub margaryna, cukier, cukier waniliowy, mleko w proszku.
Wafle przełożone masą: woda, margaryna lub masło, cukier, kakao, mleko w proszku
Udka drobiowe, pieczone w glazurze: miód, musztarda francuska gruboziarnista, olej, sok z cytryny, sól, pieprz, papryka słodka.
Botwinka, ogórki, rzodkiewki, czosnek, sok z cytryny, kefir, maślanka, jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, jajka gotowane.
Biszkopt przełożony kremem budyniowym, na wierzchu mus z truskawek i galaretki truskawkowej.
Udka kurczaka nadziewane farszem: pieczarki, ser żółty, cebula.
Sałatka z selera konserwowego, kukurydzy, ananasa, wędzonej piersi z kurczaka, gotowanych jajek, doprawiona solą, pieprzem i majonezem.
Kruche ciasteczka z mąki, margaryny, śmietany, proszku do pieczenia. Na wierzchu ciastek masa kokosowa z białek, cukru pudru i wiórek kokosowych.
Biszkopt przełożony masą: galaretki i kisiele cytrynowe, masło, w środku plasterki kiwi, na wierzchu bita śmietana z galaretką.
Biszkopt kakaowy przełożony kremem: masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, mąka, wiórki kokosowe.
Biszkopt przełożony kremem z masła i serków waniliowych, na wierzchu jagoda kamczacka i galaretka.
Faworki smażone w głębokim tłuszczu, przygotowane tylko z trzech składników: mąka pszenna, żółtka, piwo.
Pączki: mąka pszenna, gotowane ziemniaki, jajka, drożdże, cukier, cukier waniliowy, margaryna lub masło.
Tradycyjne faworki smażone w głębokim tłuszczu: mąka, żółtka, jajko, gęsta śmietana, spirytus, szczypta soli.
Pączki: mąka pszenna, cukier puder, żółtka, masło, drożdże, otarta skórka z cytryny - nadziewane konfiturą z wiśni.
Perliczka pieczona w rękawie, natarta majerankiem i papryką słodką, wcześniej moczona w solance przez 24 godziny.
Pierniczki: mąka pszenna, miód prawdziwy i sztuczny, jajka, cukier, kakao, soda, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika.
Pierniczki z mąki pszennej, miodu, jajek, cukru, tłuszczu, z dodatkiem karmelu i przyprawy do piernika.
Biszkopt przełożony kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, z dodatkiem ananasa i galaretki.
Krążki jabłek, polane sokiem z cytryny z miodem - zatopione w cieście naleśnikowym: mąka, jajka, oliwa, mleko.
Nalewka na owocach dzikiej róży z dodatkiem miodu, suszonej mięty, rumianku, goździków.
Pierogi nadziewane białym serem - z dodatkiem żółtka, cukru waniliowego i ewentuanie cukru do smaku.
Biszkopt orzechowy i biszkopt kokosowy przełożone kremem z dodatkiem pokrojonych brzoskwiń.
Kruche ciasteczka z mąki pszennej, masła roślinnego, cukru pudru, cynamonu, żółtka, z dodatkiem suszonej żurawiny.
Nalewka z malin, cukru, wody i spirytusu - jest doskonałym lekiem w okresie jesienno-zimowym, skutecznie obniża temperaturę w przebiegu grypy czy przeziębienia.
Sernik z serka mascarpone, śmietany kremówki, z dodatkiem żelatyny, cukru - na spodzie z orzechów laskowych, mąki i masła.
Szyszki z ryżu preparowanego, masła i krówek - słodkie, smaczne i proste w przygotowaniu.
Masa śmietankowo-jogurtowa z kawałkami różnokolorowych galaretek - na biszkopcie. Świetnie smakuje i ładnie się prezentuje.
Orzeźwiający drink o smaku miętowym, na bazie białego rumu, mięty, cukru trzcinowego, limonki, kruszonego lodu i gazowanej wody.
Pyszny sernik bez pieczenia, składający się z herbatników i dwukolorowej masy serowej.
Syrop ze świeżych gałązek mięty z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Świetnie smakuje z wodą, kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
Pyszne szaszłyki, dość pikantne w smaku z cukinii i sera halloumi - wcześniej zamarynowanych: papryka chili, mięta, sok i skórka z cytryny, oliwa z oliwek.
Makaron, kurki i cukinia w sosie: śmietana kremówka, żółtka, szafran - doprawiony solą i pieprzem.
Drink arbuzowy: zblendowany miąższ z arbuza, rum, sok z cytryny, białe wytrawne wino, półsłodkie wino musujące.
Tarta ze szpinakiem, pomidorem, serem feta - na cieście: twaróg, masło, mąka, jajko.
Zupa z kurkami - smażonymi na maśle, z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli, zabielana śmietaną.
Ciasto: szpinak, cukier, jajka, olej, mąka pszenna, proszek do pieczenia - przełożone kremem: śmietana kremówka, galaretka.
Chłodnik: ogórek, rzodkiewka, kefir, maślanka, jogurt naturany, koperek, szczypiorek, sól, pieprz.
Zupa z młodych buraczków czerwonych, ugotowana na skrzydełkach drobiowych, z dodatkiem ziemniaków.
Smoothie: mango, banan, pomarańcza, sok z cytryny, świeży szpinak, woda mineralna.
Gotowana pierś kurczaka, plastry kiwi i mozzarelli ułożone na sałacie. Wierzch polany sosem: jogurt naturalny, sok z cytryny, miód, sól, pieprz.
Dżem truskawkowy z dodatkiem cynamonu, goździków, świeżego imbiru, mielonej gałki muszkatałowej.
Sernik: ser biały, cukier, mleko, olej, jajka, budyń śmietankowy - na kruchym spodzie. Na wierzchu ubite białka z cukrem i kokosem.
Krakersy przełożone kremem z mąki pszennej, ziemniaczanej, mleka, jajek, masła, cukru, cukru waniliowego.
Pyszne ciasto złożone z siedmiu warstw: biszkopt z makiem, masa orzechowa, masa makowa, brzoskwinie z galaretką, druga część masy orzechowej, biszkopt piegowaty i polewa.
Lekki sernik na zimno z waniliowych serków homogenizowanych i kolorowych galaretek.
Gorąca czekolada - napój powstały z mieszanki mleka, czekolady, z dodatkiem miodu i kardamonu.
Plastry karkówki przełożone białą poszatkowaną kapustą, polane keczupem z olejem i zapiekane w piekarniku.
Kurczak pozbawiony kości, nadziany pieczarkami z cebulką i suszoną żurawiną. Doprawiony solą, pieprzem, jarzynką.
Kompot z rabarbaru z dodatkiem miodu, cynamonu i soku z limonki. Doskonale smakuje ciepły, jak również schłodzony.
Kokosowa pianka to smaczny drink z trzech składników: espresso, likier kokosowy, niesłodzone skondensowane mleko, z dodatkiem kruszonego lodu.
Naleśniki z mąki, mleka, jajek, cukru - nadziewane twarożkiem waniliowym, polane śmietanką i sosem malinowym.
Sałatka z kaszy bulgur, żurawiny, ananasów z puszki, polędwicy drobiowej, uprażonych pestek słonecznika z dodatkiem majonezu.
Wafle przełożone kremem, z jajek ubitych na parze z dodatkiem kakao, masła, czekolady, bakalii: orzechy włoskie, śliwki, płatki migdałowe.
Smażone filety rybne, wcześniej obtoczone w mące i jaku, z warzywami: marchewka, pietruszka, seler, cebula.
Małe babeczki z mąki, margaryny, jajek, cukru, oleju, wiórek kokosowych, z dodatkiem proszku do pieczenia. Babeczki można po upieczeniu udekorować lukrem.
Tort makowy: mak, cukier, masło, jajka, miód, bułka tarta, proszek do pieczenia, aromat migdałowy - przełożony kremem kawowym: jajka ubite na parze z cukrem, masło, kawa, spirytus.
Pyszna babka z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajek, cukru pudru z dodatkiem majonezu i ajerkoniaku. Wierzch babki polany lukrem z cukru pudru i ajerkoniaku.
Pyszna zupa na dowolnym bulionie z dodatkiem śmietankowego serka topionego, przesmażonych porów i mięsa mielonego. Doprawiona solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Biszkopt kakaowy przełożony masą z bitej śmietany z dodatkiem ajerkoniaku, cukru pudru, cukru waniliowego i żelatyny.
Roladki schabowe z szynką, żółtym serem i masłem w środku, doprawione solą i pieprzem - obsmażone i zapieczone w piekarnikiu.
Pyszne ciasto złożone z sześciu warstw: biszkopt, masa jabłkowa, pierniczki w czekoladzie, masa ze śnieżki, biszkopt, polewa czekoladowa.
Zapiekanka z gotowanego ryżu, przesmażonych piersi z kurczaka - przyprawionych przyprawą gyros, z dodatkiem cebuli, ogórków konserwowych i papryki konserwowej.
Ciasteczka z płatków owsianych, ziaren słonecznika, suszonej żurawiny, zmielonych migdałów, z dodatkiem naturalnego jogurtu i jajka.
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser z mrożonych truskawek, śmietany kremówki i galaretki truskawkowej.
Szarlotka na kruchym cieście, na wierzchu piana z białek i tarte ciasto, w środku przesmażone jabłka z rodzynkami i galaretką cytrynową.
Muffinki z mąki, margaryny, cukru, jajek, z dodatkiem suchego maku i kandyzowanych wiśni. Zamiast wiśni można dać suszoną żurawinę.
Sałatka z tuńczyka, gotowanych jajek, ogórków konserwowych, kukurydzy, szczypiorku z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego.
Sałatka z gotowanego ryżu, plastrów ananasa i brzoskwiń z puszki, szynki, z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawiona solą i pieprzem.
Wafle przełożone masą z cukru, gęstej kwaśnej śmietany, margaryny, z dodatkiem kakao. Ilość dodanego kakao według gustu.
Kuleczki wielkości orzecha włoskiego z białej czekolady, pokruszonych herbatników, wiórków kokosowych, serka homogenizowanego, z dodatkiem likieru Amaretto.
Kruche ciasteczka z mąki, masła, cukru pudru, żółtek z dodatkiem proszku do pieczenia - przekładane galaretką.
Kruche ciastka bez proszku do pieczenia: mąka pszenna, masło, cukier puder, gotowane żółtka, szczypta soli.
Skrzydełka pieczone w piekarniku w syropie klonowym, sosie sojowym, soku z cytryny, oleju, z dodatkiem listków laurowych i oregano.
Sernik na zimno - biały ser mielony, jajka, cukier puder, masło, żelatyna, galaretka wiśniowa. Można dodać do sernika owoce świeże lub mrożone.
Pyszny drink w pięknym kolorze z Malibu, Blue Curacao, soku ananasowego z dodatkiem kostek lodu.
Pączki z mąki pszennej, jajek, kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka, z dodatkiem sody i cukru waniliowego.
Smaczna i prosta w przygotowaniu nalewka, na wódce z cukierków "Kukułki" rozpuszczonych w wodzie z dodatkiem cukru.
Małe pączuszki z mąki pszennej, jajek z dodatkiem proszku do pieczenia i serka homogenizowanego o smaku waniliowym.
Zdrowy i sycący koktajl owocowy: banan, kiwi, żółty melon z dodatkiem wody mineralnej, bez cukru.
Małe pączuszki z mąki pszennej, twarogu, jajek, gęstej śmietany, cukru z dodatkiem proszku do pieczenia, sody i spirytusu.
Pyszny kawowy likier z kawy rozpuszczalnej, mleka skondensowanego słodzonego z dodatkiem spirytusu lub wódki.
Róże karnawałowe z ciasta faworkowego: mąka, jajka, śmietana, spirytus - udekorowane galaretką malinową i wiśniami z syropu.
Koktajl z pomarańczy, jabłka, marchewki z dodatkiem soku z cytryny, wody, szczypty imbiru i kardamonu. Bez dodatku cukru.
Pączki z ciasta drożdżowego: mąka pszenna, drożdże, jajka, mleko, masło, nadziewane marmoladą z dzikiej róży i smażone w głębokim tłuszczu.
Faworki lub chrusty (jak kto woli) z mąki pszennej, kwaśnej śmietany, żóltek z dodatkiem roztopionego masła, cukru pudru i aromatu.
Kluski z gotowanych ziemniaków, białego sera z dodatkiem mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajka.
Skrzydełka pieczone z dodatkiem miodu, sezamu, sosu sojowego i takich przypraw jak: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli, curry, kolendra, czosnek granulowany, cynamon, gałka muszkatałowa.
Makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem czosnku, cebuli, pomidorów, sera żóltego. Zapiekane w piekarniku.
Śledzie z cebulką w oleju, wcześniej moczone w zalewie octowej. Tak przygotowane śledzie mogą być składnikiem wielu sałatek lub innych dań.
Naleśniki z kapustą, pieczarkami i cebulą, pokrojone na plasterki, zanurzane w jajku i obsmażane z obu stron.
Pierniczki z mąki pszennej, miodu, jajka, masła, cukru pudru, z dodatkiem sody i utłuczonych korzeni. Zamiast lukru na wierzchu migdały i orzechy włoskie.
Skórka pomarańczowa gotowana z cukrem i dodatkiem wody, doskonała do takich ciast jak: serniki, makowce, pierniki i wielu innych.
Placki z gotowanych ziemniaków, gotowanej lub pieczonej dyni, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, z dodatkiem sera feta, gałki muszkatałowej, papryki słodkiej i ostrej.
Piernik z mąki pszennej, cukru kryształu, oleju, jajek, przyprawy do piernika, sody z dodatkiem pestek z dyni i dyni startej na tarce o dużych oczkach.
Sernik na zimno z białego sera, jajek, cukru pudru, masła. Spód sernika z pokruszonych herbatników, na wierzchu owoce zalane galaretką.
Smaczne i proste w przygotowaniu pierniczki z mąki pszennej, cukru kryształu, miodu, jajek, masła lub margaryny z dodatkiem sody i przyprawy do piernika.
Kotlety schabowe smażone z dodatkiem ananasa, żurawiny, żółtego sera - zapiekane w piekarniku.
Mleko kokosowe domowej roboty. Domowe mleko kokosowe jest proste w przygotowaniu i ma tylko dwa składniki: wiórki kokosowe i wodę.
Grillowana cukinia nadziewana serem feta i świeżymi listkami mięty, doprawiona solą, pieprzem, papryką chili w proszku.
Koktajl z mleczka kokosowego, jogurtu naturalnego, soku z cytryny z dodatkiem cukru i kostek lodu. Idealny na upalne dni i nie tylko.
Jabłka tarte na tarce o grubych oczkach, przekładane suchymi składnikami takimi jak: mąka pszenna, kasza manna, cukier, cynamon, proszek do pieczenia. Na wierzchu starte masło.
Zupa z dyni na warzywnym bulionie, doprawiona imbirem, gałką muszkatałową, kardamonem, chilli, solą i pieprzem. Zupa posypana ziarnami dyni lub słonecznika.
Deser z jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego, ubitych z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jako dodatek winogrona skropione aromatycznym alkoholem.
Mleczny deser z serka lub jogurtu naturalego z dodatkiem śmietany kremowej, przykryty owocami w słodkim syropie.
Biszkopt przełożony czekoladową masą budyniową i kwaskowatym dżemem. Na wierzchu wiśnie z nalewki wiśniowej w czekoladzie.
Pychotka zwana również Panią Walewską - kruche ciasto, krem budyniowy, dżem z fioletowych mirabelek,słodka beza, orzechy włoskie.
Babka z utartych surowych ziemniaków z dodatkiem boczku wędzonego, cebuli, jajek, mąki pszennej - zapiekana w piekarniku.
Ser z dodatkiem jajek, cukru pudru, masła, mąki ziemniaczanej, rodzynek i olejku o dowolnym zapachu - pieczony na herbatnikach.
Jajka smażone na patelni z dodatkiem boczku i pomidorów. Jajka usmażone w ten sposób świetnie się sprawdzą na śniadanie.
Sos z pomidorów, cebuli, surowego boczku, białego wytrawnego wina, oliwy - przyprawiony bazylią i tymiankiem. Najlepiej smakuje podany z makaronem.
Leczo z cukinii, papryki, pomidorów, cebuli, z dodatkiem cienkiej kiełbasy. Najlepiej smakuje podane z pieczywem.
Zacierki na mleku z gotowaną dynią, doprawione na słodko lub słono, według uznania. Taka mleczno-dyniowa zupa sprawdzi się na śniadanie, na obiad, jak i na kolację.
Pyszny deser ze śmietany kremówki, białej czekolady, jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżych malin. Deser dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Placki z cukinii, ziemniaków surowych, ziemniaków gotowanych, z dodatkiem jajka i cebuli, doprawione solą, pieprzem, szczyptą majeranku.
Knedle z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej i jajek - nadziewane śliwką węgierką z dodatkiem cukru.
Gruszki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i wanilii. Prosty, a jednocześnie bardzo wyrafinowany deser.
Przecier ze świeżych pomidorów na zimę. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do zupy pomidorowej lub sosu pomidorowego.
Pyszny sernik na kruchym cieście, z kawałkami brzoskwiń zatopionych w masie serowej.
Płatki owsiane, płatki migdałowe, orzeszki pinii, ryż preparowany, sezam - pieczone z olejem roślinnym, miodem i syropem klonowym. Podane z jogurtem greckim i malinami.
Focaccia z połówkami pomidorków koktajlowych, przyprawionych czosnkiem, oliwą i oregano. Zamiast pomidorków można użyć oliwek bez pestek.
Śliwki gotowane z cukrem, sokiem pomarańczowym i cynamonem, pod kruszonką z mąki, masła, cukru i płatków owsianych.
Marynowane połówki śliwek - doskonałe jako dodatek do mięsa i wędlin. Najlepsze do marynowania będą śliwki węgierki.
Ćwiartki gruszek w zalewie z wody, octu, cukru z dodatkiem goździków. Wyśmienite jako dodatek do wędlin, różnego rodzaju mięs, jak i deserów.
Dżem z mirabelek fioletowych bez dodatków żelujących. Dżem jest słodki i jednocześnie kwaskowaty, świetnie się sprawdzi jako dodatek do słodkich ciast.
Kompot na zimę z mirabelek żółtych i fioletowych. Gotowy do picia po rozcieńczeniu z wodą, umili nam nie jeden zimowy obiad.
Pyszny dżem z jabłek i malin bez dodatków żelujących. Dżem jest dość gęsty i świetnie się sprawdzi jako nadzienie do pączków lub rogalików.
Sałatka na zimę z ogórków, cukinii, papryki, papryczki chilli, cebuli - w zalewie: woda, ocet, cukier. Sałatka w zimie sprawdzi się jako dodatek do obiadów.
Makaron z kurkami i sosem: olej, masło, cebula, białe wytrawne wino, śmietana kremówka, ser ementaler, sól, pieprz, natka pietruszki.
Ogórki tylko z dodatkiem czosnku - w zalewie: woda, ocet winny, goździki, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, cukier.
Pyszne, malutkie brownies z kawałkami wiśni w środku - mogą stać się wyjątkowym deserem, jeżeli ozdobi się je odrobiną bitej śmietany i zwieńczy wiśnią.
Nalewka z wiśni drylowanych, pestek wiśni, cukru, spirytusu i wódki. Najlepiej smakuje po 2-3 miesiącach od zrobienia.
Cukinia obrana ze skórki i pokrojona w kostkę w zalewie: woda, cukier, cukier waniliowy, goździki, sok z cytryny, ocet, miód, cynamon, ziele angielskie.
Zupa z wiśni świeżych lub mrożonych z dodatkiem kisielu wiśniowego, podana z ulubionym makaronem. Zupa świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Naleśniki z mąki pszennej, mleka, wody, jajek, z dodatkiem roztopionego masła i szczypty soli. Jeśli będą to naleśniki z nadzieniem słodkim, możemy dodać do ciasta łyżeczkę cukru waniliowego.
Wiśnie w syropie świetnie nadają się do: pączków, rogalików, ciast drożdzowych, kruchych, z różnymi kremami, do deserów, lodów i sałatki owocowej.
Pyszna krucha tarta z czereśniami, przyprawionymi cynamonem, gałką muszkatałową i ekstraktem migdałowym. Zamiast czereśni można użyć czereśniowiśni lub wiśni.
Bardzo smaczne, chrupiące ciasteczka z płatków owsianych, mąki pszennej, masła, cukru pudru z dodatkiem jajka i ulubionych bakalii.
Pożywne racuszki z cukinii, ztartej na tarce o grubych oczkach z dodatkiem jajka, mąki pszennej, proszku do pieczenia, białego sera.
Zupa krem warzywna: cukinia, cebula, ziemniak, żółta papryka, pomidor, bulion warzywny. Przyprawy: gałka muszkatałowa, oregano, sól, pieprz.
Zupa krem z zielonego groszku: groszek, bulion, masło, cebula, czosnek, sól i pieprz do smaku. Zupę możemy podać ze słodką śmietanką, ewentualnie grzankami czosnkowymi.
Kasza manna na mleku z dodatkiem cukru, podana z sezonowymi owocami. W zimie można dodać bakalie, banany, świetnie smakuje polana sokiem np. malinowym.
Placki z cukinii: cukinia starta na tarce o grubych oczkach, cebula, czosnek, jajka, jogurt naturalny, mąka pszenna, drobno posiekany koperek, pieprz.
Blok czekoladowy: woda, masło lub margaryna, cukier, kakao, mleko w proszku, rodzynki, orzechy, herbatniki.
Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem: mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, zrumienionej cebulki, przyprawione solą, pieprzem i vegetą.
Rolada biszkoptowa przełożona masą - z masła, cukru pudru i świeżych truskawek. W środku rolady galaretka truskawkowa.
Ciasto złożone z ośmiu warstw: biszkopt, masa budyniowa, jabłka przesmażone z galaretką, biszkopty, galaretka, jeszcze jedna masa i na wierzchu podsmażony na złoto kokos.
Wisienki: woda, cukier kryształ, cukier waniliowy, margaryna, mleko w proszku, galaretka, barwnik. Smak i kolor galaretki dowolny, według uznania.
Krucha tarta z: mąki, margaryny,śmietany, żółtek, cukru pudru - po upieczeniu wyłożona połówkami truskawek i zalana galaretką.
Pyszny mocno truskawkowy koktajl, przygotawany w kilka chwil. Idealny na początek lub zakończenie dnia.
Panna cotta z mleka, śmietany kremówki z dodatkiem cukru waniliowego i kolorowych żelków. W wersji dla dorosłych, można misie na kilka godzin zalać rumem.
Pyszna wiosenna zupa, z drobno posiekanym koperkiem, marchewką i ziemniakami. Zupę możemy zabielić śmietaną, jogurtem naturalnym lub wogóle nie zabielać.
Piersi kurczaka panierowane w zupie cebulowej i borowikowej, zalane śmietaną i zapiekane w piekarniku. Mięso świetnie smakuje z ziemniakami, jak również z ryżem.
Biszkopt przełożony kremem jogurtowym i pieczonym rabarbarem. Na wierzchu maliny (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone) i galaretka malinowa.
Trifle - deser jadany w Anglii, przyrządzony z ułożonych warstwami biszkoptów, pieczonego rabarbaru, sosu custard z mascarpone, ozdobiony bitą śmietaną i kruszonką.
Smaczny i szybki obiad - klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem jajka, drobno pokrojonej cebulki, bułki tartej, drobno posiekanego koperku.
Bułeczki z mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba, płatków owsianych - z dodatkiem sody, suszonego tymianku, suszonych pomidorów, masła i maślanki.
Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, salami, żółtego sera, oliwek, pomidorów - doprawiona sosem koperkowym, rozrobionym w soku z cytryny i oleju.
Bardzo smaczne ciasteczka z kaszki ryżowej bezmlecznej, jajek, cukru, margaryny, wiórków kokosowych - udekorowane dżemem, konfiturą lub kawałkami gorzkiej czekolady.
Sałatka z kapusty pekińskiej i chińskiej zupki (złoty kurczak) z dodatkiem: smażonej piersi drobiowej, papryki, kukurydzy i zielonego ogórka, doprawiona majonezem.
Orzeźwiający drink w pięknym wiosennym kolorze: czysta wódka, syrop blue curacao, sok z cytryny, sok pomarańczowy.
Niskokaloryczny koktajl z maślanki z dodatkiem świeżego ogórka i koperku. Najlepiej smakuje schłodzony, idealny na upalne dni.
Kruche rogaliki z mąki pszennej i otrąb pszennych, z dodatkiem masła, żółtek, cukru pudru, kwaśnej śmietany. Rogaliki nadziewane marmoladą różaną.
Ajerkoniak własnej roboty - pyszny gęsty likier z żółtek ucieranych z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem mleka zagęszczonego i spirytusu.
Pyszna kolorowa sałatka z gotowanym jajkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, żółtym serem, doprawiona majonezem i podana na liściach sałaty.
Babeczki z kawałkami rabarbaru: mąka pszenna, płatki migdałowe, cukier, jajko, mleko, olej, laska wanilii. Przypadną do gustu nie tylko wielbicielom rabarbaru.
Wafle przełożone masą z margaryny, wody i cukru, z dodatkiem śmietanki do kawy i mlecznej czekolady. Myślę, że równie smaczne byłyby z dodatkiem białej czekolady lub gorzkiej.
Napój ze świeżej pokrzywy i soku cytrynowego to bomba witaminowa i rewelacja w smaku. Cukier możemy zastąpić miodem, ksylitolem lub stewią.
Plastry schabu oprószone przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, mielonym imbirem, mieloną kolendrą. Następnie usmażone, oprószone ostrą papryką i pokrojone w paski.
Krążki jabłek obranych, smażone w cieście biszkoptowym. Najlepiej smakują podane na ciepło, gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem.
Smaczne, kolorowe ciasto złożone z sześciu warstw: ciasto białe, powidło, ciasto ciemne, ser, ciasto ciemne i piana z białek.
Smaczny, prosty w przygotowaniu pudding, doskonały na pamięć - nasiona chia, mleczko kokosowe, banan, syrop klonowy, starta czekolada.
Rolada biszkoptowa, posmarowana kremem z białej czekolady, śmietany kremówki, białek ubitych na pianę, z dodatkiem rumu i wiórek kokosowych.
Pyszny sernik wiedeński bez ciasta, z dodatkiem rodzynek moczonych w rumie i smażonej skórki pomarańczowej - domowej roboty.
Pyszne ciasto kakaowe: mąka, jajka, masło roślinne, cukier, kakao, mleko, soda, dżem - przełożone kremem: masło roślinne, cukier puder, serek i cukier waniliowy.
Pyszna lekka babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Dzięki temu, że część mąki zalewamy wrzącym mlekiem babka długo utrzymuje świeżość.
Kruche ciasteczka: mąka pszenna, masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dzięki dodatkowi skórki z otartej cytryny i soku z cytryny, ciasteczka mają cytrynowy smak.
Deser brzoskwiniowy: bita śmietana kremówka, syrop brzoskwiniowy, sok z cytryny, cukier puder, żelatyna, brzoskwinie z puszki.
Pasztet z królika z dodatkiem boczku lub podgardla, suszonych grzybów, marchewki. Piekąc pasztet na Wielkanoc, można dać do środka jajka ugotowane na twardo. Będzie sie pięknie prezentował na świątecznym stole.
Likier kokosowy banalnie prosty w przygotowaniu. Mleko kokosowe w puszce, mleko słodkie skondensowane, alkohol - wszystkie składniki zmiksować i gotowe.
Pyszny, słodki likier o smaku kokosowym. Likier świetnie się też sprawdzi jako dodatek do lodów, deserów czy drinków.
Sałatka owocowa: brzoskwinie, ananasy, mandarynki, pomarańcze, kiwi, banany, wiśnie - podana z bitą śmietaną.
Kluski z białego sera, gotowanych ziemniaków, z dodatkiem mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i jajek. Najlepiej smakują posypane zrumienioną bułką i polane stopionym masłem.
Babka drożdżowa - mąka pszenna, żółtka, cukier puder, mleko, z dodatkiem czekolady w proszku, rodzynek i skórki pomarańczowej (skórka najlepsza domowej roboty).
Parowańce nadziewane białym serem, najlepiej smakują polane słodką śmietanką lub zrumienionym masłem.
Koktajl mleczno-malinowy możemy przygotować z malin świeżych, mrożonych lub z soku malinowego. Mój koktajl jest z soku malinowego (własnej produkcji) i mleka 3,2%.
Śledzie na słodko - z rodzynkami, zeszkloną cebulą pokrojoną w półkrążki w sosie pomidorowo-miodowym. Śledzie w takiej formie smakują przez cały rok.
Do zrobienia tej pysznej babki potrzebne jest: masło lub margaryna, cukier, mąka ziemniaczana i pszenna, jajka, olej, ocet i proszek do pieczenia.
Bardzo kruche czekoladowe ciasteczka, przekładane kremem z masła, cukru pudru i ekstraktu waniliowego. Ciasteczka są dość słodkie, najlepiej smakują z gorzką kawą.
Racuszki z mąki pszennej, drożdży, mleka i jajek, z jabłkami pokrojonymi w drobną kostkę. Ciasto na racuszki jest dość rzadkie, ma konsystencję gęstej śmietany.
Sałatka warstwowa: białka z ugotowanych na twardo jaj, drobno starty ser, tuńczyk, zamrożone masło, majonez, cebula, żółtka drobno starte.
Babka drożdżowa z dodatkiem budyniu, rodzynek i skórki pomarańczowej - obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.
Panna cotta jedwabista i kremowa - mieszanka śmietany kremówki, pełnotłustego jogurtu greckiego i maślanki z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i wanilii.
Banany pieczone na masełku, spryskane syropem klonowym - to wspaniałe uspokajające danie, które można serwować jako wieczorny deser.
Babka na białkach z dodatkiem suchego maku - przypadnie do gustu, nie tylko wielbicielom maku. Można ją piec w dużej formie na babkę, jak również, w małych foremkach na babki czy muffinki.
Kapusta biała, drobno poszatkowana z dodatkiem papryki surowej, marchewki, cebuli. Wszystkie składniki wymieszane i zalane zalewą z wody, octu, cukru, oleju i musztardy.
Tarta o smaku, któremu trudno się oprzeć. Kruchy spód, wypełniony masą z serka mascarpone, jajek i mleka skondensowanego.
Pyszne małe babeczki, lekko kwaskowate w smaku, pachnące wiśniami. Smak, kolor i zapach babeczek zależy od tego o jakim smaku weźmiemy kisiel.
Sałatka ananasowa z dodatkiem selera konserwowego, ugotowanych jajek, zielonego groszku, kukurydzy i szynki. Do tego świeża zieleninka, koperek, natka lub szczypiorek.
Mięso królika naszpikowane kawałkami słoniny, pieczone w piekarniku. Pod koniec pieczenia, zalane śmietaną rozmieszaną z mąką.
Pyszne muffinki z kawałkami czekolady w środku. Do muffinek można dodać ulubione bakalie, np. rozdrobnione orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe.
Budyń to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych deserów, wielu z nas pewnie przypomina dzieciństwo. Ten kokosowo-karmelowy jest domowej roboty, bez sztucznych barwników i innych konserwantów.
Pyszne muffinki - babeczki z wyraźnie wyczuwalnym smakiem banana i rozpływającymi się w ustach, kawałkami czekolady.
Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu - pudding kokosowy z nasionami chia. Gotowy pudding możemy na wierzchu udekorować: świeżymi, sezonowymi owocami lub ulubionymi bakaliami.
Delikatnie orzeźwiający, kolorowy drink - mieszanka czystej wódki, wytrawnego wermutu, likieru curacao, dopełnione cydrem lub sokiem jabłkowym.
Kolejna smaczna propozycja na tłusty czwartek - drożdżowe oponki lub obwarzanki (jak kto woli). Oponki możemy podać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Szyszki z ryżu preparowanego (inaczej dmuchanego) to smakołyk, który był popularny w Polsce w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych.
Przepis na królika w cebuli pochodzi z kuchni staropolskiej. Mięso wcześniej natarte solą i naszpikowane kawałkami słoniny pieczemy w piekarniku z dodatkiem cebuli.
Zmiksowany świeży ananas z mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Można zamiast świeżego ananasa użyć z puszki.
Muffiny udające pączki, z dodatkiem sody, jogurtu naturalnego i jajek. Muffiny nadziewane wiśniami z syropu, a według przepisu dżemem malinowym.
Nasiona chia to bogate źródło kwasów omega-3, witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Poprawiają trawienie, regulują poziom cukru we krwi, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu, stymulują wzrost kości, skóry i paznokci.
Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Idealna na jesienne i zimowe dni.
Faworki - chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem.
Kawa rozpuszczalna z mlekiem skondensowanym i dodatkiem włoskiego likieru amaretto, zwieńczona pyszną, pachnącą pianką.
Prosta i smaczna sałatka, ryż, gotowana pierś z kurczaka, ananas, kukurydza, rodzynki. Bardzo pożywna ze względu na ryż i mięso.
Prosty drink z wiśniówki i coli, z dodatkiem limonki i kostek lodu. Do zrobienia w kilka chwil, bez użycia shakera.
Smaczna, soczysta rybka, w mięciutkim cieście naleśnikowym. Do takiego smażenia najbardziej nadają się filety rybne. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Szarlotka na kruchym cieście, z pianą z białek i tartym ciastem na wierzchu. Świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez piernika. Mój piernik na święta jest z dużą ilością bakalii.
Barszcz czerwony pojawia się w wigilijny wieczór, na wielu stołach w całej Polsce. Chętnie podajemy go z uszkami, krokietami, czy kapuśniaczkami.
Orzeszki - małe, kruche ciastka w formie orzecha włoskiego, nadziewane kremem. Do upieczenia orzeszków potrzebne są foremki w kształcie połówki orzecha.
Pyszny makowiec śnieżny z bitą śmietaną, masą orzechową i masą makową. Tylko z pozoru wygląda na bardzo trudny i pracochłonny w rzeczywistości to prosty i szybki do zrobienia przepis.
Szybki i prosty przepis na kruche ciasto z masą makową, jeśli chcecie, aby był jeszcze szybszy możecie użyć gotowej masy makowej.
Smaczne i szybkie do zrobienia pierniczki z bakaliami. Jeśli tylko macie ochotę możecie pierniczki po upieczeniu udekorować, ja użyłam do dekoracji kolorowych pisaków.
Prosty torcik bez pieczenia, na spodzie herbatniki z masłem, na wierzchu brzoskwinie zmiksowane z sokiem i żelatyną, a w środku płatki ryżowe ugotowane na mleku.
Uszka - niewielkie pierogi w kształcie ucha wypełnione farszem m.in. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Uszka używane są jako uzupełnienie zup, które nie zawierają dodatków, czyli tzw. zup czystych.
Pyszne, łatwe w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia - ciasto z chałwą. Wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym deserem.
Delikatne, drożdżowe placuszki z dodatkiem surowej, startej dyni - w wersji na słodko. Trochę w smaku przypominają placuszki z jabłkami.
Wyjątkowo kruche i delikatne ciasteczka z bezą, posypane orzechami lub wiórkami kokosowymi. Ciasteczka doskonale pasują na święta, ale nie tylko.
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej gości na naszych stołach podczas Wigilii.
Kopytka - należą do grupy potraw mącznych. Wyrabiane są z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, lub kaszy manny, jaj, soli.
Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe, nadziewane nutellą, lub powidłami śliwkowymi, lub marmoladą wieloowocową. Przepis bardzo prosty, szybko się robi i nie trzeba odstawiać ciasta do wyrośnięcia, wyrośnie w piekarniku.
Koktajl bananowy - pyszny i zdrowy, ponieważ banany to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Są przede wszystkim skarbnicą potasu.
Rogal marciński - rogal z nadzieniem z białego maku, tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji św. Marcina - 11 listopada.
Orzeźwiający, dwukolorowy deser - brzoskwinie z puszki przekładane bitą śmietaną z serkiem homogenizowanym, na wierzchu zrumienione płatki migdałowe.
Prosta i szybka szarlotka, nie wymaga zagniatania ciasta i tarcia jabłek na tarce. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, dodać jabłka, wymieszać i gotowe.
Napoleonka - w Polsce, ciastko złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożone - bitą śmietaną, kremem śmietanowym, budyniowym lub bezowym, zazwyczaj posypane cukrem pudrem.
Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem puree z buraczków czerwonych, oleju rzepakowego jogurtu naturalnego, bez jajek!
Kruche placki z bezą, przełożone kremem z masła i mleka skondensowanego, posypane płatkami migdałowymi. Ciasto troszkę słodkie, ale pyszne.
Ciasto marchewkowe - słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Najbardziej odpowiednie na kisiel będą kwaskowe owoce (jagody, jeżyny, maliny, wiśnie, itp.) przełamane słodyczą truskawek.
Szybki i zdrowy deser. Daktyle w nadzieniu jabłek wzmacniają odporność organizmu i dodają energii przemęczonemu organizmowi. Rodzynki posiadają również liczne właściwości lecznicze i odżywcze.
Szybkie, proste danie jednogarnkowe. Ryż wymieszany z warzywami, zalany rosołem, a w środku udka kurczaka - wcześniej obsmażone.
Pyszne ciasto ucierane o maślanym aromacie z dużą ilością owoców i kruszonką. Ciasto zachowuje świeżość również następnego dnia.
Placki ziemniaczane - prosta potrawa, głównymi składnikami są starte na tarce surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, czosnku, jajek i mąki.
Tradycyjne, domowe gołąbki z farszem z mielonego mięsa i ryżu w aromatycznym sosie pomidorowym. Zawinięte w białą kapustę, ale można również użyć włoskiej lub czerwonej.
Pyszne, kruche ciasto z lekką pianką. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a maliny (lub jeżyny, jagody, borówki amerykańskie) w niej zatopione smakują wybornie.
Bałkański ser na bazie mleka koziego i owczego, połączony z pysznym, zdrowym brokułem i chrupiącym słonecznikiem - prawda, że brzmi pysznie?
Wafle przekładane masą na bazie śmietany i galaretki. Galaretka sprawia, że smakują owocowo w zależności od tego jaki smak galaretki damy.
Papryka w zalewie octowej, sprawdzi się w zimie jako dodatek do kanapek, do obiadu, czy jako składnik wielu sałatek.
Gofry z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową, idealne na deser dla dzieci i dorosłych. Konfiturę można zastąpić sezonowymi owocami, lub kolorową posypką.
Leczo - potrawa rodem z Węgier, proste i szybkie danie jednogarnkowe idealne na jesienne i zimowe dni.
Biszkopt przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, delikatny i puszysty. Do tego kremu idealnie pasują świeże, sezonowe owoce.
Przepyszna malinówka o pięknym kolorze i zapachu, idealna na rozgrzanie się w długie, chłodne, zimowe wieczory.
Pyszne ciasto bez pieczenia, herbatniki przekładane kremem budyniowym, masą kajmakową i bitą śmietaną. Wierzch posypany płatkami migdałowymi przyrumienionymi na patelni.
Wafle o śmietankowym smaku banalnie proste w przygotowaniu, łatwy i szybki przepis na deser dla niespodziewanych gości.
Pyszna tarta na kruchym spodzie z jabłkami i gruszkami zatopionymi w masie jajeczno-śmietanowej. Idealny deser na zakończenie lata i początek jesieni.
Na pewno każdy z Was zna te ciasteczka. Pyszne, kruche idealne do kawy lub gorącej herbaty, wyciskane przez maszynkę do mielenia mięsa.
Pyszne, pikantne leczo z pomidorów, cebuli, papryki, ananasa, kukurydzy do zrobienia w słoiki na zimę. Doskonale smakuje z makaronem i dodatkiem podsmażonej piersi z kurczaka.
Ogórki słodko-kwaśne w zalewie octowej, z dodatkiem miodu i gorczycy. Idealne do obiadu, kanapek, lub same jako przegryzka.
Ogórki marynowane z chilli i czosnkiem. Idealne do obiadu, czy kanapek, a zwłaszcza dla miłośników mocnych smaków.
Kruche ciasteczka przekładane dżemem i oprószone cukrem pudrem. Dżem może być w dowolnym smaku, według upodobań.
Lekki i delikatny sernik, na biszkoptach lub herbatnikach z jogurtów greckich. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni od sernika pieczonego z twarogu.
Sałatka z ogórków - poszatkowanych w cienkie plasterki, z dodatkiem cebuli, gorczycy, w zalewie octowej, jako świetny dodatek w zimie do obiadu.
Cukinia faszerowana mielonym mięsem z dodatkiem ryżu, cebuli, białego wina. Posypana tartą bułką i serem żółtym. W podobny sposób można też faszerować kabaczki.
Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, za to dużo witamin, a przede wszystkim - dużą zawartość witaminy C, której brak ogórkom świeżym.
Pyszne, chrupiące ogóreczki w zalewie octowej z dodatkiem musztardy. Idealne jeśli znudziły się nam już tradycyjne kiszone czy konserwowe.
Ogórki konserwowe niezastąpione, jako dodatek do sałatek, koreczków, na kanapkę. czy po prostu do obiadu.
W rewelacyjnym trzywarstwowym sernikobrownie, oprócz pefekcyjnego brownie i sernika - na uwagę zasługuje pyszny, rześki mus truskawkowy, bez śmietanki kremówki, za to z jogurtem.
Lekka i kolorowa sałatka z makaronu ryżowego - nitki z dodatkiem piersi gotowanej z kurczaka, słodkiego ananasa i kukurydzy.
Pyszna orzeźwiająca lemoniada z agrestu i mięty. Najlepiej smakuje z dodakiem lodu i cytryny, idealna na upalne dni.
Ciasto ucierane z dodatkiem agrestu, z kokosową posypką. Idealny dodatek do popołudniowej herbatki lub podane jako letni deser.
Konfitura z truskawek, pachnąca dlatego, że jest z dodatkiem wody różanej i soku świeżo wyciśniętego z limonek. Sok z cytrusów pomaga w gęstnieniu przetworów, a jednocześnie zapobiega rozpadaniu się owoców.
Pyszne, pachnące, chrupiące ogóreczki, doskonałe jako dodatek do dań głównych, kanapek, czy sałatek. Są małokaloryczne więc można chrupać je bez ograniczeń.
Młoda kapusta z wędzonym boczkiem, kiełbasą, cebulą, pomidorem i koniecznie z koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem, jak również z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Keks - ciasto ucierane z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. Ilość i rodzaj bakalii zależy od Waszych upodobań.
Aby przygotować pyszne, orzeźwiające smoothie, wystarczy zmiksować banana, truskawki, brzoskwinię, koski lodu, cukier waniliowy, na koniec dodać sok i pyszny napój gotowy.
Do przygotowania sorbetu potrzebujemy: truskawek, banana, cukru. Wszystkie składniki miksujemy blenderem, lub innym robotem kuchennym, podajemy natychmiast po zmiksowaniu.
Szybki i łatwy w wykonaniu chłodnik truskawkowy, bez gotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki: truskawki, zsiadłe mleko, kefir, limonkę, miód, ocet balsamiczny, melisę i papryczkę peperoni i gotowe.
Kolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową. Budyń gotujemy z żółtek, mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej.
Do zrobienia tej pysznej, słodkiej, babskiej wódeczki potrzebujemy: truskawek, spirytusu, cukru, wody i kwasku cytrynowego. Wymarzona wódeczka na zimowy lub babski wieczór.
Bardzo delikatne i puszyste ciasto drożdżowe, tym razem z truskawkami i obowiązkowo dużą ilością kruszonki. Świetnie smakuje ze szklanką mleka.
Lody truskawkowe to jedne z najpopularniejszych lodów, a te zrobione w domu są aromatyczne i pachnące latem, bez sztucznych barwików i zagęstników.
Pstrąg jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych i ma wiele zalet zdrowotnych. Pstrąg należy do ryb średnio tłustych, zawiera od 1 do 5% tłuszczu.
Proste ciasto z dodatkiem serka i cukru waniliowego, bez dodatku jaj. Tak na prawdę to jest przepis na pierożki z jabłkami.
Kolorowy deser na zimno z serków waniliowych, homogenizowanych i galaretki. Bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu, dzieci kochają ten deser za smak i kolor.
Pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek, miodu, płatków śniadaniowych, na cieście orkiszowym. Orkisz to odmiana pszenicy, która nadaje wypiekom orzechowego smaku.
Kruche, bardzo smaczne rogaliki z mielonymi orzechami włoskimi, delikatnie oprószone cukrem pudrem.
Ten ziemniaczany specjał ze Śląska jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło, świetnie smakuje z sosem mięsnym jak i grzybowym.
Bitki schabowe najprostsze i najlepsze na obiad. Delikatne, kruche mięso w pysznym sosie własnym z dodatkiem cebuli i marchewki.
Do przygotowania tego prostego deseru potrzebujecie tylko dwóch składników-jogurt naturalny i galaretkę.
Krewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Smażone na głębokim oleju
Pyszna sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, z dodatkiem majonezu, ketchupu, pod pierzynką z kapusty pekińskiej.
Biszkopt kawowy nasączony roztworem kawy cappuccino, przełożony bitą śmietaną z dodatkiem kawy i galaretki.
Pizza hawajska to popularna pizza na drożdżowym cieście. W jej składnikach znajdziemy sos pomidorowy, szynka, ananas.
Szybka i smaczna sałatka z wędzonym kurczakiem, kukurydzą i ananasem. Doskonała nie tylko na przyjęcie, również na smaczną kolację.
Prażone to potrawa jednogarnkowa. Danie przygotowuje się z ziemniaków, jarzyn (marchew, cebula, kapusta ) wędliny (boczek, kiełbasa ). Podobno najlepsze jest z ogniska, ja robię w piekarniku i też mi bardzo smakuje.
Karkówka pieczona w plastrach, delikatna, soczysta i aromatyczna. Świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi, lub kopytkami.
Orzeźwiający cocktail z nutą mięty, plasterkiem kiwi i cytryny, w pięknym wiosennym kolorze. Świetnie smakuje dobrze schłodzony.
Tradycyjna pyszna szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Doskonała na ciepło jak również następnego dnia.
Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania krucha tarta z dodatkiem sera feta, rzodkiewek, szczypiorku, żółtego sera.
Biszkopt przełożony bitą śmietaną z galaretką z dodatkiem owoców. Na wierzch możemy ułożyć owoce i zalać galaretką, lub udekorować bitą śmietaną.
Skarmelizowane owoce z dodatkiem pierniczków, herbatników, serka mascarpone. Wszystko to skropione bursztynowym rumem. Na spodzie pucharków masa serowo-czekoladowa.
Żeberka z dodatkiem miodu, sosu pomidorowego, cebuli.
Pikantna, choć zarazem delikatna dzięki słodkiej śmietanie.
Ryba panierowana w jajku i bułce, przykryta warzywami: marchewka, pietruszka, seler, cebula. Warzywa uduszone w zalewie octowej z dodatkiem oleju.
Rolada biszkoptowa z kremem cytrynowym i galaretką.
Mazurek złożony z dwóch placków - jeden biały, drugi z dodatkiem kakao, przełożonych marmoladą. Wierzch smarujemy i dekorujemy masą kajmakową.
Małe babeczki idealne na każdą okazję. Składniki na babeczki: mąka pszenna, jajka, masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
Galareta wieprzowo-drobiowa
Babka piaskowa z bakaliami
Sernik na zimno: ser biały, masło, jajka, cukier puder, galaretki truskawkowe - z owocami i galaretką.