Botwinka, ogórki, rzodkiewki, czosnek, sok z cytryny, kefir, maślanka, jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, jajka gotowane.
Zupa z kurkami - smażonymi na maśle, z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli, zabielana śmietaną.
Chłodnik: ogórek, rzodkiewka, kefir, maślanka, jogurt naturany, koperek, szczypiorek, sól, pieprz.
Zupa z młodych buraczków czerwonych, ugotowana na skrzydełkach drobiowych, z dodatkiem ziemniaków.
Pyszna zupa na dowolnym bulionie z dodatkiem śmietankowego serka topionego, przesmażonych porów i mięsa mielonego. Doprawiona solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Zupa z wiśni świeżych lub mrożonych z dodatkiem kisielu wiśniowego, podana z ulubionym makaronem. Zupa świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Zupa krem z zielonego groszku: groszek, bulion, masło, cebula, czosnek, sól i pieprz do smaku. Zupę możemy podać ze słodką śmietanką, ewentualnie grzankami czosnkowymi.
Pyszna wiosenna zupa, z drobno posiekanym koperkiem, marchewką i ziemniakami. Zupę możemy zabielić śmietaną, jogurtem naturalnym lub wogóle nie zabielać.
Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Idealna na jesienne i zimowe dni.
Młoda kapusta z wędzonym boczkiem, kiełbasą, cebulą, pomidorem i koniecznie z koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem, jak również z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Szybki i łatwy w wykonaniu chłodnik truskawkowy, bez gotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki: truskawki, zsiadłe mleko, kefir, limonkę, miód, ocet balsamiczny, melisę i papryczkę peperoni i gotowe.
Pikantna, choć zarazem delikatna dzięki słodkiej śmietanie.