Papryka pasuje do mięs, drobiu, ryb, serów i jajek. Z tego względu znajduje ona duże zastosowanie w naszej kuchni i cieszy się coraz większą popularnością.
Pomidor - roślina z rodziny psiankowatych wywodząca się z Ameryki Południowej. Do Europy przywieźli je marynarze hiszpańscy w XVI wieku.
W ostatnich latach cukinia zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Zapewne jest tak dlatego, że jest to warzywo niezwykle smaczne, mało kaloryczne i daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni.
Cebula spożywana regularnie wzmacnia system odpornościowy i łagodzi wiele dolegliwości. Z jej dobrodziejstw warto korzystać zwłaszcza w okresie zimowym, sprzyjającym przeziębieniom i grypie.
Z ogórków możemy być dumni. Nie tylko dlatego, że te konserwowe w puszkach rozsławiają imię naszej świetnej polskiej kuchni - jako najlepsze - nieomal na całym świecie.
Jeszcze nie tak dawno omijaliśmy agrest szerokim łukiem, sięgając zamiast niego po słodsze owoce. Ale agrest zaczyna wracać do łask, coraz więcej osób szuka przepisów na wykorzystanie agrestu.
Ryby to jedne z najcenniejszych pokarmów, jakie dała nam natura. Ryby są produktem bardzo cennym w naszej diecie, wciąż jednak niedocenianym.