Placki z gotowanych ziemniaków, gotowanej lub pieczonej dyni, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, z dodatkiem sera feta, gałki muszkatałowej, papryki słodkiej i ostrej.
Placki z cukinii, ziemniaków surowych, ziemniaków gotowanych, z dodatkiem jajka i cebuli, doprawione solą, pieprzem, szczyptą majeranku.
Krążki jabłek obranych, smażone w cieście biszkoptowym. Najlepiej smakują podane na ciepło, gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem.
Racuszki z mąki pszennej, drożdży, mleka i jajek, z jabłkami pokrojonymi w drobną kostkę. Ciasto na racuszki jest dość rzadkie, ma konsystencję gęstej śmietany.
Delikatne, drożdżowe placuszki z dodatkiem surowej, startej dyni - w wersji na słodko. Trochę w smaku przypominają placuszki z jabłkami.
Placki ziemniaczane - prosta potrawa, głównymi składnikami są starte na tarce surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, czosnku, jajek i mąki.