<

Mazurek kajmakowy

  • Porcje: 14
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 220 kcal
Drukuj

Niewiele mazurków upiekłam w swoim życiu. Większy sentyment mam do babek, ale ten mnie jakoś urzekł. Znalazłam go w gazetce "Przyślij przepis". Masa kajmakowa sprawia, że mazurek jest dość słodki, można dać zamiast marmolady truskawkowej bardziej kwaskowatą np. z porzeczki czarnej. Wierzch mazurka można udekorować wedle uznania.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka.
  2. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 części.
  3. Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor.
  4. Obie części zawijamy osobno w folię i chłodzimy ok. 40 minut.
  5. Ciasto osobno rozwałkować (ok. 2-mm placki ), wylepić formę w kształcie jajka (40x25cm).
  6. Nakłuć widelcem, piec osobno ok. 25 minut w 180 stopni C, wystudzić.
  7. Jasne ciasto układamy na tacy, smarujemy marmoladą i posypujemy rodzynkami.
  8. Przykrywamy ciemnym ciastem, a następnie smarujemy masą kajmakową (trochę zostawiamy do dekoracji).
  9. Ciasto dekorujemy masą kajmakową, z perełek formujemy napis, a z bakalii i drażetek układamy dekorację.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap