- Porcje: 18
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 20 min
- Kalorie: 290 kcal
Drukuj
Moje babeczki tak szybko się rozeszły, że nawet nie zdążyłam zrobić do nich lukru. Jeśli nie macie małych foremek, możecie zrobić jedną dużą babkę. Czas pieczenia należy wtedy wydłużyć do ok. 50 minut. Babka owinięta w folię, trzymana w chłodnym miejscu, zachowa aromat i świeżość przez kilka dni.
Wykonanie
- Białka ubić ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru, na sztywną pianę i odstawić.
- Masło lub margarynę utrzeć z resztą cukru, ucierając dodawać po jednym żółtku, oraz sok pomarańczowy.
- Na pulchną, jednolitą masę sypiemy przez sito obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Pod koniec ucierania dodajemy otartą z pomarańczy skórkę i pianę ubitą z białek.
- Składniki łączymy, przekładamy do przygotowanych foremek (1/2 formy), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
- Przygotowujemy lukier: cukier puder rozprowadzamy w łyżce wrzącej wody, dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy i polewamy jeszcze ciepłe babki.