- Porcje: 40
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 180 kcal
Drukuj
Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji i jest z tych, które lubię najbardziej. Jednego dnia zagniatamy ciasto a drugiego pieczemy i wypiek wydaje się mniej pracochłonny. Rogaliki można oczywiście dowolnie nadziewać. W trakcie pieczenia, nie czekajcie aż rogaliki się zarumienią (ja tak zrobiłam i były zbyt twarde), wyjmujemy z piekarnika raczej blade.
Wykonanie
- Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem.
- Margarynę posiekać z mąką, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciato najlepiej włożyć na noc do zamrażarki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, formować rogaliki, można nadziać marmoladą.
- Piec w gorącym piekarniku przez 15-20 min. Po upieczeniu gorące rogaliki obtoczyć w cukrze pudrze.