Tak przygotowany syrop można wykorzystać na wiele sposobów. W upalny dzień ugasi pragnienie i orzeźwi Was, rozcieńczony z wodą i podany z kostkami lodu. W zimie można dodać go do mojito, zamiast świeżej mięty lub osłodzić nim herbatę.
Składniki
Wykonanie
Gałązki mięty umyć, osuszyć. Zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu 30 minut. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnego dnia odcedzić miętę, do wywaru dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i gotować 30 minut.
Gorący syrop wlewać do wyparzonych butelek lub słoików. Nie pasteryzować.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.