Przepis na to ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji. W przepisie nie jest podane z ilu jajek ma być biszkopt piegowaty, ja zrobiłam z 6 i przekroiłam na pół. Wierzch polałam czekoladą, rozpuszczoną z odrobiną mleka.
Składniki
Wykonanie
Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 1/2 szklanki suchego maku. Można upiec jeden np. z 6 jajek i po upieczeniu przekroić (ja tak zrobiłam).
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Dodać przestudzoną kawę. Masę podzielić na dwie części.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt piegowaty - jedna część masy orzechowej - masa makowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - tężejąca galaretka - druga część masy orzechowej - biszkopt piegowaty - polewa. Drugą część masy nakładamy po zastygnięciu galaretki.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.