- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 320 kcal
Drukuj
Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na małe pączuszki, bez nadzienia. Tylko te dzisiejsze zamiast dodatku białego sera, mają dodatek serka waniliowego. Ciasto jest dość rzadkie i nie formujemy pączków wcześniej, tylko łyżeczką kładziemy bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Pączki najlepiej smakują na ciepło. Wyszło mi z tej porcji coś około 40 sztuk.
Wykonanie
- Jajka roztrzepać (mikserem lub rózgą kuchenną) z cukrem waniliowym, dodać serek i przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C. Nabierać ciasto na łyżeczkę zamoczoną w oleju i wrzucać na rozgrzany olej.
- Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.