<

Ślimaczki do barszczu

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 210 kcal
Drukuj

Co roku do barszczu robiłam uszka z suszonych grzybów. W tym roku nie mam ani jednego suszonego grzyba. Jak były grzyby w lesie to nie miałam czasu pójść na nie, a gdy wreszcie się wybrałam, to nie znalazłam ani jednego grzybka. Tak więc w tym roku będzie do barszczu coś z pieczarkami, może ślimaczki, jeszcze nie jestem tego pewna. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

Składniki

Wykonanie

  1. Jajka roztrzepać w mleku, dodać wodę, mąkę, sól, cukier. Wymieszać i usmażyć naleśniki (można użyć samych żółtek, a z białek ubić pianę).
  2. Kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubszych otworach. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić. Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
  3. Naleśniki posmarować farszem, zwinąć w roladki, ułożyć na płytkim talerzu, przykryć ściereczką. Wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Gdy naleśniki stężeją, kroić na kromki, zanurzyć w roztrzepanym jajku i smażyć na tłuszczu z obu stron.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap