- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 55 min
- Kalorie: 300 kcal
Drukuj
Nie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez domowej skórki pomarańczowej. Dodaję ją prawie do wszystkich ciast, to co mi zostanie po wypiekach, zamrażam i wyjmuję w razie potrzeby. W grudniu cytrusy są najtańsze i najsmaczniejsze, i to wtedy zjadamy ich najwięcej (przynajmniej ja tak mam), warto więc wykorzystać te skórki. Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/kandyzowana-skorka-pomaranczowa
Wykonanie
- Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek odkroić białą, grubszą część, wyrzucić.
- Pozostałą skórkę pokroić w paski, następnie w kosteczkę. Miąższ pomarańczy zjeść.
- Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć.
- W rondelku wymieszać wodę (1/4 szklanki) z cukrem. Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na minimalnym ogniu (początkowo pod przykryciem, pod koniec gotowania bez przykrycia), aż staną się półprzezroczyste, a większość wody wyparuje, około 45 minut.
- Wystudzić, następnie na sitku odlać nadmiar syropu (około 2 łyżek). Przełożyć do słoiczków. Można przechowywać dość długo w lodówce lub mrozić.