<

Krem z twarożku

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 330 kcal
Drukuj

Deser możemy przygotować z dodatkiem dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych. W moim deserze mrożone truskawki, wiśnie i maliny. Owoce mrożone bez rozmrażania wrzucamy na gotujący się syrop. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska".

Składniki

Wykonanie

  1. Przygotowujemy sos: z wody i cukru gotujemy syrop. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wrzucamy owoce, mieszamy, zagotowujemy i natychmiast zdejmujemy z ognia (owoce powinny się tylko raz "przewrócić" we wrzącym syropie). Odstawiamy do przechłodzenia.
  2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy zagęstnik i, cały czas ubijając, serek lub jogurt. Gdy masa będzie jednolita i puszysta, nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
  3. Przed podaniem wychłodzony krem polewamy zimnymi owocami w syropie. Jeżeli deser jest przeznaczony dla osób dorosłych, do owocowego syropu możemy dodać kieliszek dobrego alkoholu.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap