<

Przecier pomidorowy

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 25 kcal
Drukuj

Mój przecier jest z pomidorów mieszanych, takich, które udało mi się wyhodować i których miałam nadmiar. Jeśli będziecie kupować pomidory wybierajcie podłużne (lima), bo zawierają mało nasion i soku a dużo miąższu.

Składniki

Wykonanie

  1. Dojrzałe pomidory umyć, przekroić, usunąć stwardniałe części, pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić w maszynce razem ze skórką.
  2. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory będą miękkie i część wody odparuje ok. 1 godziny.
  3. Ugotowane pomidory przecierać przez sito małymi porcjami.
  4. Przecier posolić do smaku, zagotować, przelać do słoików.
  5. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy. Zakręcone słoiki z przecierem wstawić do dużego garnka z wodą i gotować 10-15 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap