- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 25 kcal
Drukuj
Mój przecier jest z pomidorów mieszanych, takich, które udało mi się wyhodować i których miałam nadmiar. Jeśli będziecie kupować pomidory wybierajcie podłużne (lima), bo zawierają mało nasion i soku a dużo miąższu.
Wykonanie
- Dojrzałe pomidory umyć, przekroić, usunąć stwardniałe części, pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić w maszynce razem ze skórką.
- Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory będą miękkie i część wody odparuje ok. 1 godziny.
- Ugotowane pomidory przecierać przez sito małymi porcjami.
- Przecier posolić do smaku, zagotować, przelać do słoików.
- Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy. Zakręcone słoiki z przecierem wstawić do dużego garnka z wodą i gotować 10-15 minut.