<

Sałatka z ogórków, cukinii i papryki

  • Porcje: 9
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 70 kcal
Drukuj

Składniki tej sałatki można modyfikować według uznania. Moją zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką: 2 kg ogórków, 2 kg cukinii, 4 papryki, 5 cebul, dołożyłam jeszcze kilka papryczek chilli. Wyszło mi z tej porcji 9 słoików litrowych. Przepis mam od mojej szwagierki Tereski.

Składniki

Wykonanie

  1. Umyte, osuszone warzywa pokroić: ogórki w plastry 1-2 cm, cukinię bez obierania w półplasterki lub grubszą kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka.
  2. Pokrojone warzywa wszystkie razem wymieszać, zalać solanką i odstawić na 3 godziny.
  3. Składniki zalewy zagotować i przestudzić.
  4. Warzywa po 3 godzinach odcedzić (odcedzony płyn wylewamy), nakładać do słoików.
  5. Do każdego słoika wrzucić 2-3 kulki ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy.
  6. Warzywa w słoikach zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap