<

Bułeczki z suszonymi pomidorami i sodą

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 25 min
  • Kalorie: 190 kcal
Drukuj

Jeśli bardzo chcielibyście upiec chleb lub bułeczki sami w domu, ale nigdy tego nie robiliście i przeraża Was "zakwas" i całe to gniecenie i wyrabianie. Proponuję wypróbować takie oto proste bułeczki z sodą. Myślę, że wielbiciele suszonych pomidorów będą nimi zachwyceni. Jeśli zaś nie przepadacie za smakiem suszonych pomidorów, możecie je zamienić np. na suszone śliwki lub żurawinę. Przepis pochodzi z BBC goodfood. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z masełkiem.

Składniki

Wykonanie

  1. W misce wymieszaj ze sobą mąki, płatki, sodę oczyszczoną, tymianek i łyżeczkę soli a następnie wetrzyj masło.
  2. Dodaj pomidory, wlej maślankę i szybko mieszaj szpatułką, aby powstało miękkie ciasto.
  3. Wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i potnij na 6 równych części.
  4. Rękoma oprószonymi mąką uformuj z nich okrągłe bułeczki.
  5. Ciasto formuj tak krótko, jak to możliwe - nie tylko dlatego, że jest lepkie, ale też po to, żeby struktura na pewno pozostała lekka.
  6. Ułóż na blasze do pieczenia w pewnych odstępach i zaznacz krzyżyk na górze każdej bułki (użyj do tego noża obsypanego mąką).
  7. Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20-25 minut, aż spody bułek delikatnie się zezłocą, a bułki będą wydawały pusty dźwięk, gdy w nie postukasz.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw do ostygnięcia.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap