<

Ajerkoniak

  • Porcje: 10
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 280 kcal
Drukuj

Spotkałam się już z różnymi nazwami takiego likieru: likier jajeczny, ajerkoniak, adwokat. Głównym składnikiem są żółtka ucierane z cukrem, całą resztę można dowolnie modyfikować. Dałam spirytus do mojego likieru, ale jeśli chcecie, aby Wasz likier był słabszy to możecie podmienić spirytus na wódkę. Zrobiłam likier jajeczny nie po to, aby go wypić od razu. Lubię mieć taki likier w lodówce, gdy zaczyna się sezon na lody. Jest on świetnym dodatkiem do innych deserów i kremów do ciast. Jeśli macie zamiar dłużej przechowywać swój ajerkoniak, to lepiej wlać go do butelki z szerszą szyjką lub do słoika, bo robi się gęsty.

Składniki

 

 

Wykonanie

  1. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek.
  2. Miksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Powoli dolewać mleko a następnie bardzo powoli spirytus, cały czas mieszając.
  4. Gotowy ajerkoniak wlać do butelki lub słoika (jeśli mamy zamiar go przechowywać).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap