- Porcje: 15
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 320 kcal
Drukuj
Ciasto na pierwszy rzut oka wygląda na pracochłonne, w rzeczywistości takie nie jest. Pracę nad ciastem rozkładamy sobie na raty. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki, a dopiero później robimy całą resztę. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "103 Ciasta", delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. W przepisie piana była w środku, pod ciastem ciemnym. Pierwszy raz tak zrobiłam, ale zanim upiekł się ser i ciasto, to piana bardzo się spiekła.
Wykonanie
- CIASTO - WYKONANIE
- Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, proszek i żółtka, zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części: do dwóch części dodać kakao, a jedno ciasto pozostawić jasne. Ciasto schłodzić w lodówce.
- SER - WYKONANIE
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając, dodać resztę składników i zamieszać.
- PIANA - WYKONANIE
- Białka ubić z cukrem i dodać kisiel.
- Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach ciasto białe.
- Na ciasto białe wyłożyć powidło (u mnie dżem z czarnej porzeczki).
- Na powidło zetrzeć jedną porcję ciemnego ciasta, wyłożyć masę serową i zetrzeć drugą porcję ciemnego ciasta.
- Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
- W trakcie pieczenia ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel.
- Wyłożyć pianę na podpieczone ciasto i dalej piec ok. 20 minut.