<

Wuzetka

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 350 kcal
Drukuj

Kiedyś bardzo często piekłam wuzetkę, robiłam ją w okrągłej formie, prostokątnej, zwiększałam porcję, przekrawałam dwa razy i wychodził wuzetkowy tort. Później zapomniałam o tym przepisie na 10 lat. Jeśli chcecie zrobić w dużej prostokątnej formie, to zróbcie z półtorej porcji. Przepis mam od mojej bratowej Joli.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru (piana ubita z cukrem nie opadnie podczas gdy będziecie ucierać ciasto).
  2. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, kakao, dżem.
  3. Następnie mąkę, mleko, sodę i ubitą pianę z białek, wymieszać na jednolitą masę.
  4. Wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 50 minut.
  5. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodawać po łyżce serek waniliowy.
  6. Przestudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem, wierzch polać polewą czekoladową.
  7. Ciasto jest dość wilgotne, ale jeśli chcecie można je dodatkowo nasączyć np. czarną herbatą.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap