<

Leniwe pierogi - oszczędne

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 189 kcal
Drukuj

Pierogi leniwe robiłam wielokrotnie z różnych przepisów i zawsze wychodziły mi jakieś rzadkie. Te dzisiejsze wyszły idealnie. Gdy czytacie przepis, to może się wydać dość skomplikowany, da się go jednak uprościć. Ziemniaki miałam z poprzedniego dnia, a zamiast przepuszczać przez maszynkę, utłukłam ziemniaki razem z serem, tłuczkiem do ziemniaków. Ciasto serowo-ziemniaczane trzeba przerabiać natychmiast po przygotowaniu. Pozostawione traci elastyczność, "wolnieje". Przepis pochodzi z książki "Nie tylko dla jaroszów" Zofii Zawistowskiej.

Składniki

Wykonanie

  1. Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  2. Do masy dodajemy jajka, obie mąki, sól i szybko wyrabiamy ciasto.
  3. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy tak jak kopytka i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na wrzątek z solą i łyżką oliwy.
  4. Od chwili gdy wypłyną, gotujemy przez 5 minut.
  5. Wyjmujemy łyżką cedzakową na wygrzane talerze.
  6. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, posypać nią kluski i polać stopionym masłem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap