- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 150 min
- Kalorie: 197 kcal
Drukuj
Mięso królika jest smaczne i wyjątkowo zdrowe, niemal nie zawiera cholesterolu. Zaleca się podawać je dzieciom, osobom starszym i na diecie. Jest lekkostrawne, nie uczula, zawiera duże ilości białka i witamin. Czas pieczenia zależy: od wielkości królika, wieku (młodsze mięso będzie szybciej miękkie) i tego czym królik był karmiony. Mój piekł się prawie 3 godziny (lubię dobrze przypieczony). Przepis pochodzi z książki "kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Wykonanie
- Pozbawione błon i żyłek mięso wycieramy ściereczką obficie skropioną octem.
- Nacieramy solą i szpikujemy kawałkami słoniny, oprószonymi białym pieprzem.
- Na spód brytfanny wlewamy łyżkę oliwy, rozkładamy porcje mięsa, wierzch polewamy oliwą.
- Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika.
- Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy je pokrojoną w cienkie piórka cebulą.
- Podlewamy 4 łyżkami rosołu, przykrywamy i dusimy do miękkości (cebula powinna lekko zbrunatnieć).
- Wytworzony sos, gdy trzeba, podlewamy pozostałym rosołem, doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym (u mnie z ziemniakami i surówką z kwaszonej kapusty i też było pysznie).