<

Makowiec Śnieżny

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 25 min
  • Kalorie: 490 kcal
Drukuj

Ten makowiec tylko wygląda na pracochłony, w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Biszkopt możemy upiec wcześniej, maku nie musimy mielić (jest do kupienia w sklepach, sypki już mielony). Nie musimy go sparzać, bo sparzy się w trakcie smażenia. Makowiec ten możemy również zrobić z gotowej masy makowej. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "100 Nowych Ciast".

Składniki

Wykonanie

  1. Upiec cienki biszkopt jasny z 3 lub 4 jajek.
  2. Wszystkie składniki masy I dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy (maku nie trzeba sparzać, można kupić gotowy mielony).
  3. Żelatynę z II masy rozpuścić  w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę, wymieszać.
  4. Mleko z III masy zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.
  5. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap