<

Migdałowiec

  • Porcje: 18
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 280 kcal
Drukuj

Tak do końca to nie jestem pewna, co do tej nazwy ciasta. Przepis dostałam od mojej bratowej Kasi, bardzo dawno temu i było to ciasto bez nazwy. Pomyślałam, że skoro są tutaj płatki migdałowe to niech to będzie migdałowiec. Jeśli znacie to ciasto pod inną nazwą to podzielcie się tą iformacją.

Składniki

CIASTO

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 4 równe części, wałkować cienkie placki.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, podzielić na 4 części.
  4. Każdy placek smarować jedną częścią ubitych białek i piec na złoto (ok. 15 minut).
  5. Mleko z puszki rozkręcić z masłem na jednolitą masę.
  6. Wystudzone placki smarować kolejno masą i posypywać płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap