- Porcje: 24
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 45 min
- Kalorie: 313 kcal
Drukuj
Mój rabarbar nie rósł na wiosnę, nie rósł latem, wyrósł mi dopiero na jesień. Zaczęłam szukać jakiegoś przepisu na ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Znalazłam na blogu Moje Wypieki, wprawdzie było to ciasto z truskawkami, ale z rabarbarem też jest pyszne. Jeszcze nie próbowałam osobiście, ale podobno, ciasto wspaniale się piecze również z mrożonymi owocami - owoców nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Ciasto należy piec trochę dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka.
Wykonanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
- Dodać szczyptę soli, dalej ucierając.
- Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
- Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
- Na ciasto wyłożyć owoce (truskawki przekrojone, rozcięciami ku górze, lub rabarbar pokrojony w kostkę.
- Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki, równomiernie posypać ciasto.
- Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.