<

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 80 min
  • Kalorie: 239 kcal
Drukuj

Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto z malinami, ale nie chciałam, aby to było coś na zimno z galaretką. Znalazłam super przepis na blogu http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka. Bardzo podoba mi się to ciasto, bo prace nad nim można rozłożyć na 2 dni i wtedy wydaje się mniej pracochłonne. Jednego dnia robię ciasto i zamrażam, a drugiego ubijam pianę, układam owoce i piekę. Chciałam jeszcze zrobić z żółtymi malinami w różowej piance, nie wiem tylko czy mi maliny nie zmarzną dzisiejszej nocy.

Składniki

Wykonanie

  1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
  2. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
  3. Podzielić na 2 częśći - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (tą czynność można zrobić dzień wcześniej).
  4. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem.
  5. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
  6. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut, odstawić do wystudzenia.
  7. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
  8. Po ubiciu na sztywno, powoli, wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając.
  9. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
  10. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  11. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry lekko wciskając w pianę).
  12. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  13. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 30 - 40 minut.
  14. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap