- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 10
- Pieczenie: 55 min
- Kalorie: 496 kcal
Drukuj
Z początku taka kombinacja wydaje się nietypowa, ale kiedy przypomnimy sobie, z czym najczęściej łączymy kokosa - z malinami lub marakują - to zauważymy, że podobnie jak agrest, owoce te bywają cierpkie. W poniższym przepisie, agrest niemal wtapia się w ciasto podczas pieczenia i sprawia, że wypiek jest wyjątkowo wilgotny, co z pewnością zadowoli i miłośników agrestu, i tych, którzy sceptycznie podejdą do takiego wypieku. Przepis pochodzi z dwumiesięcznika goodfod.
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (140 jeśli pieczesz w piekarniku z termoobiegiem)
- Natłuść masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia.
- Przełóż wszyskie składniki ciasta, oprócz agrestu, do dużej miski.
- Dodaj jeszcze 1/2 łyżeczki soli i mikserem wymieszaj wszystko na gładkie, gęste ciasto.
- Uważaj, by nie ubijać zbyt długo, gdy składniki połączą się, wyłącz mikser.
- Dodaj 3/4 ilości agrestu, zamieszaj i przełóż ciasto do foremki.
- Rozsyp resztę agrestu na wierzchu ciasta i delikatnie powciskaj, aby owoce zanurzyły się w cieście.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.
- W międzyczasie wymieszaj wiórki, cukier i roztopione masło na posypkę.
- Po 50 minutach pieczenia wyjmij ostrożnie ciasto z piekarnika, posyp miksturą kokosową.
- Wstaw z powrotem do piekarnika na 5-10 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistej barwy, a patyczek wetknięty w środek wyjdzie suchy.
- Ja oddzieliłam żółtka od białek, ukręciłam wszystkie składniki z żóltkami, na koniec dodałam białka ubite na sztywną pianę i mąkę.