- Porcje: 24
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 97 kcal
Drukuj
Moje ulubione ciasto drożdżowe, a to dlatego, że można je dowolnie modyfikować. Zależy na jakie owoce jest sezon, mogą to być truskawki, jagody, wiśnie. W zimie można robić z owocami z kompotu, z puszki, czy z budyniem ugotowanym lub serem.
Wykonanie
- Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane z cukrem żółtka.
- Wyrobić ciasto.
- Dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi objętość.
- Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem.
- Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką.
- Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, w temp. 50 stopni C.
- Po wyrośnięciu ciasta zwiększyć temperaturę do 180 stopni C.
- Piec ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Z tej porcji ciasta wychodzi duża blacha, ja zrobiłam dwie mniejsze.