<

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 97 kcal
Drukuj

Moje ulubione ciasto drożdżowe, a to dlatego, że można je dowolnie modyfikować. Zależy na jakie owoce jest sezon, mogą to być truskawki, jagody, wiśnie. W zimie można robić z owocami z kompotu, z puszki, czy z budyniem ugotowanym lub serem.

Składniki

Wykonanie

  1. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane z cukrem żółtka.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi objętość.
  6. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem.
  8. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką.
  9. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, w temp. 50 stopni C.
  10. Po wyrośnięciu ciasta zwiększyć temperaturę do 180 stopni C.
  11. Piec ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  12. Z tej porcji ciasta wychodzi duża blacha, ja zrobiłam dwie mniejsze.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap