<

Kluski śląskie z dziurką

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 25
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 170 kcal
Drukuj

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można je serwować na wiele sposobów, z sosem mięsnym, pieczarkowym, ze skwarkami i cebulką.

Składniki

Wykonanie

  1. Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść tłuczkiem.
  2. Przełożyć do miski, lekko ugniatając powierzchnię.
  3. Podzielić na cztery części, jedną część ziemniaków wyjąć na wierzch.
  4. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
  5. Dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę.
  6. Formować kuleczki, spłaszczyć i na środku zrobić dołek.
  7. Kluski wrzucać na gotującą, osoloną wodę (można dodać łyżkę oleju, nie będą się sklejały).
  8. Gotować na średnim ogniu ok. 3-4 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  9. Ugotowane kluski wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap