Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można je serwować na wiele sposobów, z sosem mięsnym, pieczarkowym, ze skwarkami i cebulką.
Składniki
Wykonanie
Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść tłuczkiem.
Przełożyć do miski, lekko ugniatając powierzchnię.
Podzielić na cztery części, jedną część ziemniaków wyjąć na wierzch.
W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę.
Formować kuleczki, spłaszczyć i na środku zrobić dołek.
Kluski wrzucać na gotującą, osoloną wodę (można dodać łyżkę oleju, nie będą się sklejały).
Gotować na średnim ogniu ok. 3-4 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Ugotowane kluski wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.