- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 340 kcal
Drukuj
Przepisów na sałatkę gyros jest mnóstwo, układana warstwami, lub wymieszana, z dodatkiem jogurtu naturalnego, lub sosu czosnkowego. Wypróbowałam kilka takich przepisów i ta wersja, którą dzisiaj prezentuję odpowiada mi najbardziej. Ilość majonezu i ketchupu jest dowolna, ja daję raczej oszczędnie.
Wykonanie
- Pierś pokroić w paseczki, posypać przyprawą, polać odrobiną oleju, wymieszać.
- Podsmażyć na oleju, odstawić do wystudzenia.
- Wyłożyć na spód szklanej salaterki.
- Posmarować warstwą majonezu (kilka łyżek, według uznania).
- Posypać drobno pokrojoną cebulą.
- Delikatnie polać ketchupem pikantnym.
- Posypać drobno pokrojonymi ogórkami.
- Można delikatnie polać ketchupem.
- Wyłożyć kukurydzę odsączoną z wody.
- Posmarować warstwą majonezu.
- Posypać drobno pokrojoną papryką.
- Na wierzch poszatkowana kapusta pekińska, schłodzić.