<

Rzodkiewkowa tarta

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 330 kcal
Drukuj

Idealna na wiosnę, krucha tarta ze świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem. Zanim posypiemy tartę serem, możemy skropić ją oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis".

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, masłem i 3 łyżkami wody.
  2. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Fetę kroimy w małą kostkę, rzodkiewki w cienkie plasterki.
  5. Dymki i szczypiorek siekamy, żółty ser ścieramy na tarce.
  6. Formę na tartę (śr. 25 cm) wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w 180 st. C.
  7. Na ciasto wylewamy jajka ze śmietaną i rozkładamy fetę.
  8. Pieczemy 30 minut.
  9. Wierzch posypujemy szczypiorkiem wymieszanym z żółtym serem, rzodkiewką i dymką.
  10. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap