<

Babka bakaliowa

  • Porcje: 18
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 120 kcal
Drukuj

Bakalie możecie dodać, kto co lubi i ma pod ręką. Ilość też zależy, czy lubimy dużo bakalii, czy trochę mniej. Ja dałam żurawinę, rodzynki, papaję, skórkę pomarańczową (własnej roboty), było tego ok. dwóch szklanek.

Składniki

Wykonanie

  1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i bakaliami.
  2. Białka ubić na  pianę.
  3. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
  4. Dodać olej, śmietanę, lub jogurt i sok z cytryny.
  5. Na koniec dodajemy mąkę z bakaliami i pianę z bialek.
  6. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do formy, wychodzi jedna duża baba.
  7. Pieczemy w 180 stopni C przez ok. 50 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap