Sernik z brzoskiniami pewnie każdy zna, z ananasem jest mniej popularny, ale niemniej smaczny.
Składniki
Wykonanie
Spód oraz boki średniej wielkości tortownicy smarujemy bardzo obficie (dwukrotnie) masłem, wysypujemy pokruszonymi herbatnikami. Resztę ciastek pozostawiamy na spodzie formy. Tak przygotowaną tortownicę odstawiamy do wychłodzenia do lodówki.
Ananasy kroimy w kostkę i przekładamy na sito, by się dokładnie odsączyły.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania można dodać trochę cukru pudru (piana nie opadnie podczas mieszania pozostałych składników).
Jogurty ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy, cały czas ucierając skórkę i sok z cytryny. Dodajemy, siejąc przez sito mąkę i ubitą pianę. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do wychłodzonej tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch układamy ananasy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C przez godzinę lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy sernik będzie zrumieniony, a boki odstają od formy.
Chłodzimy w formie, zimny przekładamy na paterę, podajemy pokrojony w zgrabne romby.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.