- Porcje: 40
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 390 kcal
Drukuj
Zrobiłam dwie porcje kokosanek, do pierwszej dałam kisiel cytrynowy i obtoczyłam w żółtych wiórkach. Do drugiej dałam kisiel wiśniowy i obtoczyłam w różowych wiórkach. Cytrynowy biszkopt pokroiłam na 32 kawałki, wyszły spore kokosanki i wiśniowy pokroiłam już na 47 kawałków. Polewę zróbcie z podwójnej porcji, bo z jednej zabraknie czekolady na wszystkie kokosanki.
Wykonanie
- Białka odzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z kisielem i lekko wymieszać.
- Wylać na formę do pieczenia i piec w tem. 180 stopni C około 30 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto po upieczeniu wystudzić, pokroić na kwadraty lub prostokąty.
- Składniki na polewę włożyć do jednego garnka, rozpuścić, dokładnie wymieszać, zagotować. Odstawić do wystudzenia.
- Kawałki ciasta zanurzać w polewie czekoladowej, a następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych.
- Kokosanki odstawić w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.