<

KOKOSANKI CZEKOLADOWE

  • Porcje: 40
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 390 kcal
Drukuj

Zrobiłam dwie porcje kokosanek, do pierwszej dałam kisiel cytrynowy i obtoczyłam w żółtych wiórkach. Do drugiej dałam kisiel wiśniowy i obtoczyłam w różowych wiórkach. Cytrynowy biszkopt pokroiłam na 32 kawałki, wyszły spore kokosanki i wiśniowy pokroiłam już na 47 kawałków. Polewę zróbcie z podwójnej porcji, bo z jednej zabraknie czekolady na wszystkie kokosanki.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka odzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z kisielem i lekko wymieszać.
  2. Wylać na formę do pieczenia i piec w tem. 180 stopni C około 30 minut (do suchego patyczka).
  3. Ciasto po upieczeniu wystudzić, pokroić na kwadraty lub prostokąty.
  4. Składniki na polewę włożyć do jednego garnka, rozpuścić, dokładnie wymieszać, zagotować. Odstawić do wystudzenia.
  5. Kawałki ciasta zanurzać w polewie czekoladowej, a następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych.
  6. Kokosanki odstawić w chłodne miejsce, aby polewa dobrze zastygła.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap