Pyszny biszkopt z galaretką i jabłkami, szybki i prosty do zrobienia.
Składniki
Wykonanie
Białka ubić na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier oraz cukier wanilinowy. Zmniejszyć obroty miksera i do masy dokładać po 1 żółtku oraz olej, stale mieszając.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym wsypać do masy jajecznej i wymieszać za pomocą łyżki.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, po czym przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.
Galaretki rozpuścić w 1 L gorącej wody i połączyć z jabłkami. Blaty ciasta przełożyć tężejącą galaretką z jabłkami. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.