Smaczne i proste w przygotowaniu kruche pierożki. Najlepsze do pierożków będą kwaśne jabłka. Jeśli Wasze jabłka będą mało soczyste, możecie zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej lub całkiem ją pominąć.
Składniki
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, posiekać z masłem, dodać serek, zagnieść ciasto.
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do garnka i podgrzać z cukrem. Do gorących jabłek dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać kółka np. szklanką. Ułożyć na brzegu łyżeczkę jabłek, złożyć na pół, jednocześnie sklejając boki.
Piec w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni C ok. 20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, pierożki posypać cukrem pudrem.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.