- Porcje: 2L
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 20 min
- Kalorie: 250 kcal
Drukuj
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kompotu z suszu. Ten kompot jest tak pyszny, że można go serwować częściej niż tylko podczas wieczerzy wigilijnej. Choćby dlatego, że produkty, z których przygotowujemy wigilijny kompot, zawierają pewne nadzwyczajne właściwości. Jabłka zapewniają dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki - długowieczność, a śliwki odpędzają złe moce.
Wykonanie
- Jabłka, gruszki, śliwki, włożyć do garnka, zalać wodą (ok.2l) i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
- Podczas gotowania dodać goździki i cynamon. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą, pokroić w plastry (bez obierania).
- Garnek z kompotem zdjąć z ognia, dodać miód, plastry pomarańczy i odstawić do wystygnięcia.