- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 60 kcal
Drukuj
Taki chłodnik to idealna zupa na upalne dni, pyszna, lekka, pełna witamin i w pęknym różowym kolorze. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem.
Wykonanie
- Warzywa dokładnie myjemy. Botwinkę kroimy razem z buraczkami, najdrobniej jak się da. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana, a wody nie było zbyt dużo. Solimy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i gotujemy kilka minut (ok. 10), aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiamy do wystudzenia.
- Buraka obieramy, ścieramy surowego na drobnych oczkach i dodajemy do botwinki. Ogórki obieramy ze skórki. Ogórki oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W dużej misce lub garnku mieszamy schłodzony jogurt, maślankę, kefir, następnie dodajemy podgotowaną przestudzoną botwinkę, startego buraczka, starte ogórki i rzodkiewki, posiekany szczypiorek i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny.
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu. Na talerz wlewamy chłodnik dekorujemy, połówką jajka ugotowanego na twardo i świeżym, posiekanym koperkiem.