<

BISZKOPT Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 390 kcal
Drukuj

Idealne ciasto na lato, smaczne, z orzeźwiającym musem, pachnące truskawkami. Ciasto jest niezbyt słodkie, oczywiście można sobie dosłodzić budyń lub mus, jak ktoś lubi bardzo słodko.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka ubić na sztywno, po czym dodać cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe części.
  2. Budyń ugotować na mleku z cukrem waniliowym i ostudzić. Masło ucierać, dodając porcjami budyń.
  3. Truskawki umyć, osuszyć, zmiksować przy pomocy blendera. Mus podgrzać (nie gotować) i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać.
  4. Dolny płat ciasta włożyć do tortownicy śr. 28cm, po czym rozsmarować na nim krem budyniowy. Masę przykryć drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić mus. Odstawić do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap