- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 390 kcal
Drukuj
Idealne ciasto na lato, smaczne, z orzeźwiającym musem, pachnące truskawkami. Ciasto jest niezbyt słodkie, oczywiście można sobie dosłodzić budyń lub mus, jak ktoś lubi bardzo słodko.
Wykonanie
- Białka ubić na sztywno, po czym dodać cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe części.
- Budyń ugotować na mleku z cukrem waniliowym i ostudzić. Masło ucierać, dodając porcjami budyń.
- Truskawki umyć, osuszyć, zmiksować przy pomocy blendera. Mus podgrzać (nie gotować) i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać.
- Dolny płat ciasta włożyć do tortownicy śr. 28cm, po czym rozsmarować na nim krem budyniowy. Masę przykryć drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić mus. Odstawić do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.