- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 140 kcal
Drukuj
Udka świetnie smakują na ciepło, podane z ryżem lub ziemniakami. Można je również jeść na zimno z pieczywem. Proponuję zrobić podwójną porcję lub upiec przy okazji czegoś innego, bo te osiem pałek w dużym piekarniku, to wygląda tak sobie.
Wykonanie
- Z pałek usunąć kości nie naruszając skórki. Oprószyć Vegetą i przyprawą do kurczaka, wstawić do lodówki na 30 minut.
- Żółty ser i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Dodać żółty ser, wymieszać.
- Farszem nadziewać udka, w razie potrzeby, spiąć wykałaczkami i posypać papryką.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć pałki (pionowo), podlać olejem, aby nie przylgnęły do naczynia. Piec bez przykrycia w 180 stopni C, ok. 1 godziny.