Bardzo smaczne ciasto, przypadnie do gustu wielbicielom kokosu. Przepis na to ciasto przesłała mi Dominika.
Składniki
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka, mąkę i kakakao przesiane przez sito, olej. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę, przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W trzeciej szklance rozmieszać mąkę i wiórki kokosowe, ugotować budyń, przestudzić. Masło lub margarynę, w temperaturze pokojowej, utrzeć z zimnym budyniem.
Odłożyć 3-4 łyżki masy, resztę masy wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem, posmarować odłożoną masą. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.