<

BISZKOPT Z JAGODAMI

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 290 kcal
Drukuj

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od mojej siostry Małgosi, dawno temu. Kiedyś robiłam je tylko z jagodami leśnymi, ale już kilka lat nie byłam w lesie na jagodach, więc teraz robię z czym się da np. z jagodą kamczacką.

Składniki

Wykonanie

  1. Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę przesiać i delikatnie połączyć z ubitą masą. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180 stopni C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na pół.
  2. Masła w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku (można żółtka pominąć) i serek waniliowy po jednej łyżce.
  3. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, jeśli dwie to w 800 ml, wystudzić. Jagód mrożonych nie rozmrażamy wcześniej.
  4. Formę wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć blat ciasta. Na ciasto wyłożyć połowę masy, posypać jagodami, można delikatnie jagody powciskać w masę. Położyć drugą połowę ciasta, wyłożyć resztę masy, posypać jagodami i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap