- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 290 kcal
Drukuj
Przepis na to pyszne ciasto dostałam od mojej siostry Małgosi, dawno temu. Kiedyś robiłam je tylko z jagodami leśnymi, ale już kilka lat nie byłam w lesie na jagodach, więc teraz robię z czym się da np. z jagodą kamczacką.
Wykonanie
- Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę przesiać i delikatnie połączyć z ubitą masą. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180 stopni C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na pół.
- Masła w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku (można żółtka pominąć) i serek waniliowy po jednej łyżce.
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, jeśli dwie to w 800 ml, wystudzić. Jagód mrożonych nie rozmrażamy wcześniej.
- Formę wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć blat ciasta. Na ciasto wyłożyć połowę masy, posypać jagodami, można delikatnie jagody powciskać w masę. Położyć drugą połowę ciasta, wyłożyć resztę masy, posypać jagodami i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.