Perliczkę piekłam pierwszy raz w życiu. Sama wyhodowałam dwie sztuki (trzecią zjadł mi lis) i nie bardzo wiedziałam jak mam przyrządzić tego ptaszka. Przepis znalazłam na stronie "niebo na talerzu".
Składniki
Wykonanie
Mięso umyć, starannie oczyścić w środku tuszki, nóżki związać.
Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i zanurzyć w niej perliczkę. Jeśli będzie zbyt mało wody, aby przykryć całą perliczkę, dorobić solanki. Odstawić w chłodne miejsce na 12-24 godziny.
Wyjąć mięso z solanki, natrzeć majerankiem i papryką. Włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 2,5 godziny. Po tym czasie rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) i piec jeszcze 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso na ok. 15 minut, aby zachowało soki.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.