Przepis na naleśniki pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz. Dałam więcej mleka niż w przepisie i plastry jabłek były trochę grubsze od kartki papieru.
Składniki
Wykonanie
Do miski sypiemy przez sito mąkę, dodajemy 1/2 szklanki mleka, roztrzepane całe jajka, sól, oliwę i ucieramy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy małymi partiami pozostałe mleko (gdy trzeba, dodajemy nieco więcej niż w przepisie). Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godz. w chłodne miejsce.
Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, tak cienkie jak kartka papieru. Układamy je na talerzu, przesypujemy cukrem pudrem, polewamy sokiem z cytryny z miodem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. w chłodne miejsce.
Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta, formujemy, ruszając patelnią, naleśnik. Na każdy nakładamy 4 krążki jabłek. Gdy spodnia strona naleśnika się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy.
Najlepiej smakują prosto z patelni, podane na wygrzanym talerzu, posypane cukrem pudrem.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.