<

NALEWKA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY - ŻENICHA

  • Porcje: 1,7l
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 240 kcal
Drukuj

Listopad to najlepszy miesiąc na zrobienie nalewki z owoców dzikiej róży. Często owoce o tej porze roku są już po pierwszych przymrozkach. Picie takiej nalewki wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby.

Składniki

Wykonanie

  1. Owoce dzikiej róży zbieramy po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbieramy je wcześniej, to po umyciu i osuszeniu, wkładamy je do zamrażarki na 2-3 dni.
  2. Przemrożone owoce nakłuć (ja postukałam tłuczkiem do kotletów) i wsypać do słoja. Dodać miętę, rumianek, goździki, zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni.
  3. Po tym czasie odcedzić płyn, dokładnie wyciskając owoce. Do płynu dodać miód, wymieszany z przegotowaną letnią wodą i wódkę.
  4. Odstawić nalewkę na kilka dni do sklarowania. Sklarowaną nalewkę przefiltrować, zlać do butelek, odstawić na 3-4 miesiące w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap