<

Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 340 kcal
Drukuj

Przepis na to ciasto pochodzi z książki "103 Ciasta Siostry Anastazji". Przed pieczeniem myślałam, że zrobię biszkopt orzechowy z 4 jajek i po upieczeniu go przekroję na pół. Jednak po upieczeniu okazało się, że nie ma czego przekrawać i upiekłam drugi biszkopt. Siostra Anastazja pisze, aby margarynę utrzeć z cukrem pudrem, ale nie podaje ile tego cukru ma być. Ja dałam 2 łyżki, można go jednak całkiem pominąć.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i zmielonymi orzechami. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C około 30 minut. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić.
  2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem i kokosem. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut.
  3. Odlać sok z brzoskwiń. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone brzoskwinie.
  4. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Biszkopt orzechowy - połowa kremu - biszkopt kokosowy - reszta kremu - biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą czekoladową lub udekorować w dowolny sposób.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap