<

LEŚNY MECH

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 310 kcal
Drukuj

Zawsze chciałam zrobić to ciasto, już nawet szpinak siałam co roku w tym celu. Znalazłam kilka przepisów na leśny mech i w każdym był mrożony szpinak, a jajka ubijane w całości. Szpinak dałam świeży, a białka odzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Zrobiłam tak z obawy przed zakalcem i mam wrażenie, że gdy ubiję białka oddzielnie, ciasto ładniej wyrasta i jest bardziej miękkie. Mam jeszcze bardzo dużo szpinaku, także następnym razem wypróbuję inny przepis.

Składniki

Wykonanie

  1. Rozmrozić szpinak, odsączyć z nadmiaru wody. Świeży szpinak umyć, osuszyć, zemleć w blenderze.
  2. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewać olej, dalej mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dołożyć szpinak, na koniec pianę z białek. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
  3. Wlać do formy (tortownica o średnicy 26 cm). Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni C (do suchego patyczka).
  4. Po wystudzeniu  odkroić nożem wierzch ciasta ok. 1/3 i pokruszyć na talerzyku.
  5. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody, wystudzić. Schłodzoną śmiatanę ubić, pod koniec ubijania dodać zimną galaretkę.
  6. Wyłożyć ubitą masę śmiatanową na ciasto, przyprószyć przygotowanymi okruszkami z wierzchniej warstwy ciasta, lekko docisnąć, obłożyć dowolnymi owocami.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap