- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 55 kcal
Drukuj
Chłodnik to idealna zupa, gdy żar leje się z nieba. Warto jeść chłodniki, bo są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Ten np. na maślance, kefirze i jogurcie naturalnym jest doskonałym źródłem białka i wapnia. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Wykonanie
- Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki obieramy ze skórki. Ogórki oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach do dużej miski lub garnka.
- Mieszamy schłodzony jogurt, maślankę, kefir i dolewamy stopniowo do startych warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek, mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.