<

ZUPA Z BOTWINY

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 65 min
  • Kalorie: 25 kcal
Drukuj

Bardzo lubię zupę z botwiny, tylko zawsze przegapię ten moment, kiedy buraczki są młode. Kiedy już w końcu się przybiorę i pójdę na grządki po botwinę, okazuje się, że buraki są już duże a liście stare i brzydkie. Tym razem się udało i mam nadzieję, że zdążę jeszcze zrobić chłodnik z botwiny (oczywiście jak się pośpieszę).

Składniki

Wykonanie

  1. Skrzydełka, liście pora i selera umyć, marchew i pietruszkę obrać i umyć. Wszystko gotować w osolonej wodzie ok. 30 minut, następnie wyjąć włoszczyznę i mięso.
  2. Botwinę umyć, buraczki obrać i pokroić w kostkę, liście i gałązki posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  3. Do bulionu dodać buraczki i ziemniaki, gotować 20 minut. Dodać gałązki i liście botwiny i gotować jeszcze 15 minut.
  4. Zupę przyprawić i wlać śmietanę. Wymieszać, zagotować, posypać umytą i posiekaną natką pietruszki, następnie dodać pokrojoną w plastry i ugotowaną w bulionie marchew.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap