<

ROLADA Z KURCZAKA FASZEROWANA PIECZARKAMI

  • Porcje: 10
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 130 kcal
Drukuj

Pyszna rolada, świetnie sprawdzi się na kanapkach, ładnie wygląda na półmisku z wędlinami. Roladę piekłam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, w połowie pieczenia zdjęłam pokrywkę, aby kurczak się zarumienił. Odcięte skrzydełka, udka, szyję i kości z tuszki wykorzystałam do flaczków.

Składniki

Wykonanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy udka, skrzydełka i szyję. Z tuszki kurczaka wyjmujemy kości. Delikatnie rozbijamy mięso.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy, doprawiamy solą, jarzynką i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy suszoną żurawinę.
  3. Wykładamy farsz na kurczaka i zwijamy go w roladę. Kształt utrzymujemy klamrami lub grubą nicią. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż. Kurczaka obsypujemy przyprawą i skrapiamy olejem.
  4. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. Roladę możemy też upiec w rękawie.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap