- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 130 kcal
Drukuj
Pyszna rolada, świetnie sprawdzi się na kanapkach, ładnie wygląda na półmisku z wędlinami. Roladę piekłam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, w połowie pieczenia zdjęłam pokrywkę, aby kurczak się zarumienił. Odcięte skrzydełka, udka, szyję i kości z tuszki wykorzystałam do flaczków.
Wykonanie
- Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy udka, skrzydełka i szyję. Z tuszki kurczaka wyjmujemy kości. Delikatnie rozbijamy mięso.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy, doprawiamy solą, jarzynką i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy suszoną żurawinę.
- Wykładamy farsz na kurczaka i zwijamy go w roladę. Kształt utrzymujemy klamrami lub grubą nicią. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż. Kurczaka obsypujemy przyprawą i skrapiamy olejem.
- Pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. Roladę możemy też upiec w rękawie.